În premieră la Galeriile de Artă a fost lansată expoziţia ‘Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine’, care oferă posibilitatea copiilor şi adulţilor fără auz, prin intermediul unor etichete expuse în limbajul semnelor, să afle detalii preţioase despre tradiţiile, obiceiurile şi obiectivele turistice reprezentative ale judeţului Buzău.
Timp de trei luni, buzoienii vor avea ocazia să descopere patrimoniul natural şi cultural al judeţului, în cadrul Expoziţiei ‘Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine’, organizată de Consiliul Judeţean (CJ) Buzău. Pe lângă prezentarea în imagini a obiectivelor naturale, a celor culturale şi a principalelor ocupaţii ale oamenilor din zona rurală, luna decembrie este dedicată prezentării calendarului creştin şi a tradiţiilor specifice perioadei.
În premieră, expoziţia a fost accesibilizată pentru persoanele cu deficienţe de auz, prin etichetarea obiectelor expuse şi în limba semnelor române, astfel încât informaţiile referitoare la patrimoniu, precum şi oferta cultural-turistică să fie transmise mai facil către această categorie de public vizitator.
‘Mă bucur că putem să găzduim un asemenea eveniment, este o poveste care începe astăzi şi se termină, undeva cu ultimele sărbători de iarnă, cu Dragobetele la 24 februarie. Aici este o simbioză între cele cinci rute gastronomice din judeţul Buzău. Vorbim şi despre obiceiurile de iarnă care ne sunt nouă tare dragi. O poveste cred în premieră, anumiţi copii cu anumite probleme pot să înţeleagă şi pot să ia parte la acest eveniment’, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Potrivit conducerii Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiente Auditive, iniţiativa de facilita accesul copiilor fără auz la evenimentele culturale ar trebuie promovată la nivelul tuturor instituţiilor publice de profil.
‘Pe fiecare etichetă cu numele se întâlnesc şi dactilemele limbajului semnelor. Este o premieră pentru Buzău, este un lucru extraordinar pentru persoanele cu deficienţe de auz, ceea ce s-a făcut astăzi este un suport ajutător care speram ca pe viitor să se concretizeze şi în filmuleţe explicative în limbajul semnelor. Este un prim pas în accesibilizarea la cultura buzoiană a persoanelor cu deficienţe de auz şi această iniţiativa sper să fie adoptată de toate instituţiile de cultură din Buzău. Nu reprezintă doar o acumulare de noi cunoştinţe, ci reprezintă o mai bună integrare în societate’, a declarat directorul Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficienţe Auditive Buzău, Antoanela Marinov.
În cadrul expoziţiei au fost expuse o serie de obiecte ce evocă sărbătorile calendarului creştin până la Anul Nou, precum şi cetele de colindători din mai multe zone ale judeţului: capră şi măşti de iarnă confecţionate la câmpie (Brădeanu), biciul şi clopotul de la deal (Merei), buhaiul, steaua şi sorcova realizate în comuna Bisoca.
Plugul bisocenilor sau Plugul lui Cuza, considerat unic în plan naţional, este redactat şi promovat în cadrul expoziţiei pentru toţi cei care doresc să ducă mai departe cetele de colindători, un element ce uneşte satele buzoiene.
În lunile ianuarie şi februarie, potrivit CJ Buzău, obiectele expuse la secţiunea calendarului creştin vor continua să vorbească vizitatorilor despre tradiţiile şi obiceiurile de la Bobotează şi până de Dragobete.
Totodată, sunt reliefate obiecte din gospodării, regăsite în colecţii private din Dealul Viei (Merei) şi Aldeni (Cernăteşti) precum şi o colecţie de ştergare de la câmpie, din zonele Brădeanu şi Smeeni. Tot cu această ocazie este promovat şi patrimoniul gastronomic al judeţului, prin intermediul Punctelor Gastronomice Locale.
Expoziţia este deschisă în perioada 23 noiembrie 2023 – 23 februarie 2024 şi poată fi vizitată de luni până vineri, în intervalul 9,00 – 16,00. AGERPRES / (A – autor: Florin Zafiu, editor: Marius Frăţilă)