Târgul ofertelor educaţionale, ediţia a XXIII-a, care a debutat la Centrul Muzeal ‘I.C. Brătianu’ a evidenţiat interesul ridicat pe care autoriţăţile şi elevii îl au faţă de învăţământul dual, cu ocazia deschiderii evenimentului conducerea Primăriei Buzău anunţând că este foarte aproape de a realiza prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă un ‘Consorţiu pentru învăţământul dual tehnic superior’.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Buzău, în anul 2023-2024, cele 13 licee teoretice, profesionale, tehnice, vocaţionale şi speciale dispun, în total, de 4.700 de locuri pentru elevii care susţin în această vară Evaluarea Naţională. Târgul ofertelor educaţionale a fost organizat pentru a veni în sprijinul elevilor de clasa a VIII-a, care au avut posibilitatea de a afla detalii despre ofertele liceelor, profilele şi locurile disponibile.
Cu această ocazie, conducerea Primăriei Buzău a anunţat că sprijină învăţămâtul dual şi este pe cale de a realiza prin PNRR un ‘Consorţiu pentru învăţământul dual tehnic superior’ prin care ar urma să fie realizat un campus tehnic.
‘Oferta este variată. Fac o promovare pentru tot ce înseamnă învăţământ dual, este foarte necesar. Înainte de toate trebuie să cunoaştem o meserie şi, din această poziţie, putem ajunge mai departe. Suntem în faza de a se desemna câştigătorii pentru consorţiul pentru învăţământ dual şi tehnic superior. Primăria Buzău s-a implicat în proiectul ‘Meritas’ cu Liceul ‘D.Filipescu’ unde, alături de Universitatea ‘Dunărea de Jos’ Galaţi, venim inclusiv pe învăţământ superior cu trei facultăţi. Sper să câştigăm, am depus un proiect foarte bun alături de agenţi economici din judeţul Buzău. Finanţăm aceste proiecte cu burse, transport, cazare gratuită’, a transmis primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Prin învăţământul dual elevii urmează cursuri tehnice teoretice şi practice în cadrul unor companii, beneficiază de gratuităţi şi burse, având, totodată, posibilitatea de a continua pregătirea profesională la nivel superior. De la an la an, numărul claselor a crescut, pe fondul unui interes ridicat al elevilor.
‘Pe partea de învăţământ profesional dual venim cu o ofertă de cinci ori mai mare faţă de anul trecut, avem 70 de locuri la învăţământ profesional dual, oferim cazare, masă şi transport local gratuit pentru cei 70 de elevi. Avem profile noi, tinichigiu auto în completarea mecanicului auto şi vopsitorului auto, continuăm cu mecanicul de utilaje şi instalaţii industriale şi frigotehnist. Oferta Liceului Tehnic a crescut de la an la an, am trecut de la patru clase la opt clase. În mod sigur este un viitor pentru învăţământul dual, alături de noi au venit 18 operatori economici care oferă bursă elevilor noştri, primăria oferă gratuităţi’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Liceului Tehnic Buzău, Robert Harabagiu.
Pe lângă faptul că obţin o calificare, elevii absolvenţi ai claselor de învăţământ dual au şansa de a fi recrutaţi de către companiile la care au făcut practică în anii de şcoală, în vederea angajării.
‘Oferta care dă consistenţă este cea legată de învăţământul profesional dual în parteneriat cu 15 agenţi economici din parcul industrial Buzău care susţin pregătirea elevilor pentru o calificare prin ceea ce oferă lunar, bursă 500 de lei, cazare, masă gratuită prin intermediul Primăriei Buzău şi, de anul acesta, consorţiul format cu Universitatea ‘Dunărea de Jos’ Galaţi conturează un drum pentru elevi. Avem profile de sudor, singura şcoală cu această calificare din judeţ, operator la maşini cu comandă numerică, lăcătuş construcţii metalice, mecanic utilaje industriale, electrician’, a precizat directorul Liceului Tehnologic ‘Dimitrie Filipescu’, Lucica Stănculeanu.
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au precizat, în dese rânduri, că, în ultimii ani, elevii şcolilor profesionale sau cei care au absolvit forma de învăţământ dual s-au numărat printre primii absolvenţi care şi-au găsit un loc de muncă.