Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, a organizat ‘Maratonul pentru educaţie antreprenorială’, un concurs unic la nivel naţional în care echipe de elevi s-au întrecut într-o competiţie a proiectelor de afaceri.
CONAF a informat că acest acord de parteneriat a fost încheiat cu IŞJ Buzău pentru desfăşurarea unor ore de educaţie antreprenorială în şcoli şi licee, în baza Pactului pentru Educaţie Antreprenorială semnat la nivel naţional cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).
Astfel, în cadrul ‘Maratonului pentru educaţie antreprenorială’, elevii din cadrul unor instituţii buzoiene de învăţământ au prezentat planuri de afaceri în faţa unui juriu format din antreprenori care au punctat aspecte legate de ideea de afaceri, punerea în aplicare a planului antreprenorial, prezentarea proiectului, finanţarea şi riscurile afacerii.
‘Există un parteneriat între CONAF şi IŞJ pentru că ne dorim să fim aproape de voi…Avem un sentiment major de responsabilitate. Suntem suma alegerilor noastre, noi trebuie să decidem ce liceu facem, ce facultate o să urmăm şi mai mult decât atât nu trebuie să ne mai frică. Acest eveniment pe care noi îl organizăm la nivel naţional, deocamdată în 10 judeţe, este primul eveniment de acest gen din România. Faceţi istoria educaţiei antreprenoriale din România’, a declarat, marţi, preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, ambasador pentru educaţia şi formarea profesională, mentor al antreprenoriatului feminin.
Pentru IŞJ Buzău, concursul a fost un succes, reuşind să formeze un parteneriat între elevi şi profesori şi în acelaşi timp a dezvoltat competenţele liceenilor în materie de economie, finanţe şi afaceri.
‘Am primit cu onoare şi cinste participarea la iniţierea unui astfel de proiect la Buzău. Astăzi avem o dublă sărbătoare, astăzi este Ziua Europei, 2023 este numit ‘Anul competenţelor’ şi ce poate fi mai frumos pentru noi toţi ca în ‘Anul competenţelor’ să începem cu dezvoltarea competenţelor antreprenoriale. Vreau să mulţumesc colegilor mei, profesorii care v-au ajutat să vă faceţi un plan de afaceri, ce riscuri presupune un plan de afaceri, ce resurse umane şi financiare sunt implicate. Dacă toate aceste competenţe antreprenoriale cumulează şi competenţe cognitive, emoţionale, de coperare şi de echipă, nu poate să fie decât reuşită’, a afirmat reprezentantul IŞJ Buzău.
În cadrul evenimentului, prefectul judeţului Daniel Ţiclea a făcut un apel către elevi să contribuie la dezvoltarea oraşului Buzău şi în viitor să devină antreprenori, având în vedere că există un mediu propice pentru dezvoltarea unor afaceri.
‘Cred că este extrem de important să pornim de la contextul în care se află oraşul Buzău. De ce spun eu că la Buzău este contextul oportun să vă dezvoltaţi ? Un marker important de dezvoltare este preţul imobiliarelor şi în cercetarea pe care am făcut-o în 2019 şi este valabilă şi astăzi, după cele 10 mari oraşe ale României şi centre universitare, Buzăul era imediat pe locul 11 în preţul pe metru pătrat al apartamentelor. Acesta este un semnal important pentru nivelul de dezvoltare al oraşului, aşadar aici vă încurajez să deveniţi antreprenori atât în nume personal, cât şi în numele statului român’, a transmis prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea. AGERPRES / (A – autor: Florin Zafiu, editor: Marius Frăţilă)