La o lună şi jumătate distanţă de la debutul noului an şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău a anunţat că va organiza simulări proprii la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat cu scopul de a stabili gradul de pregătire al elevilor şi pentru a lua din timp măsurile necesare în perspectiva examenelor din anul 2024.
Simulările sunt organizate la nivel judeţean, fără implicarea Ministerului Educaţiei iar în urma rezultatelor va fi întocmită o diagnoză cu măsuri de îmbunătăţire a rezultatelor, acolo unde va fi cazul.
‘Este o simulare propusă de către inspectoratul şcolar atât pentru Evaluarea Naţională cât şi pentru Examenul naţional de Bacalaureat având în vedere că ne dorim ca elevii să fie cât mai bine pregătiţi. Este noiembrie, este după începutul de an şcolar şi ne dorim să vedem în ce stadiu suntem cu pregătirea elevilor pentru participarea la aceste examene, ne dorim rezultate bune şi dorim să luăm şi măsurile în consecinţă astfel încât copiii să meargă pregătiţi la aceste examene. Nu este o simulare organizată de Ministerul Educaţiei, a fost stabilită la nivel de inspectorat, un soi de analiză a noastră, de diagnoză dacă vreţi, să vedem de unde plecăm în acest an şcolar în perspectiva viitoarelor examene ştiind că şcolile, profesorii fac activităţi suplimentare de remediere în vederea recuperării materiei acolo unde este cazul, însă vrem să vedem cum stăm şi la nivel de judeţ’, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al IŞJ Buzău, Daniela Palcău.
Simularea la nivel judeţean a Examenului de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioada 20-21 noiembrie cu probele scrise la Limba şi literatura română şi Matematică iar rezultatele vor fi comunicate în data de 4 decembrie. Simularea Examenului de Bacalaureat va debuta pe 27 noiembrie cu proba scrisă la Limba şi literatura română şi se va încheia pe 29 noiembrie după ce elevii vor susţine probele scrise în funcţie de profil şi specializare, datele finale urmând a fi comunicate pe 12 decembrie.
‘În data de 20 şi 21 se va susţine simularea la Evaluarea Naţională şi în săptămâna următoare vor fi cele trei probe pentru examenul de Bacalaureat. Toţi elevii de clasa a VIII-a sunt în jur de 4000, cei de clasele a XII-a şi a XIII-a la fel, o să organizăm pentru toate tipurile de clase astfel de simulări. Corpul metodiştilor şi membrii consiliului consultativ au propus variante de subiecte, subiectele vor fi unice la nivel de judeţ, în dimineaţa fiecărei probe se va construi subiectul prin tragere la sorţi aşa că dorim succes şi elevilor şi profesorilor. În acest an rezultatele la examene au fost aproape de media pe ţară, mai mari ca cele de anul trecut dar ne dorim ca rezultatele acestea să crească. Aceste simulări au şi rol de orientare în carieră dacă tot vorbim despre perioada de admitere în sensul că elevii pot chiar şi pe ultima sută de metri, în ultimul an, să decidă dacă merg într-un liceu sau într-o şcoală profesională, să decidă dacă merg la o facultate sau la alta, probabil şi aceste simulări vor avea rolul lor în stabilirea unor opţiuni’, a mai precizat Daniela Palcău.
Potrivit regulamentului stabilit de IŞJ, accesul elevilor în sălile de clasă va fi permis până la ora 8.30, ora de începere a simulărilor va fi 9.00 iar probele se vor desfăşura pe durata 2 ore în cazul simulării la Evaluarea Naţională şi 3 ore pentru Bacalaureat. Totodată, rezultatele obţinute de către elevi nu vor fi trecute în catalog.