Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Buzău alături de ONG-uri din domeniul muncii şi resurselor umane au reuşit prin intermediul programului ACTINEETs – Activare tineri NEETs, organizat pentru tinerii şomeri care nu mai urmează studii sau cursuri de formare profesională, să califice peste 300 de persoane, o parte dintre ele transformându-se la finalul perioadei de pregătire în antreprenori.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) implementează, începând cu data de 16 mai 2019, proiectul ‘ACTIMOB NEETs-Activare şi mobilitate tineri NEETs’, cofinanţat din Fondul Social European. Prin intermediul acestui proiect, ANOFM şi-a propus să contribuie la susţinerea ocupării a 10.728 tineri NEETs la nivel naţional, şomeri, cu vârsta cuprinsă între 16 – 24 ani, unici susţinători ai familiei monoparentale, tineri şomeri de lungă durată, tineri cu handicap, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap.
‘NEETs înseamnă persoane care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de pregătire profesională sau de învăţământ şi nici nu lucrează. Este vorba despre un proiect care a avut ca finalitate identificarea acestor persoane până în cele mai îndepărtate sate. La nivel de judeţ operează peste 30 de ONG-uri care au accesat fonduri europene nerambursabile pentru integrarea profesională a acestor persoane. Este vorba despre cursuri de calificare, de capacitate antreprenorială. Persoanele au fost calificate şi de AJOFM şi de ONG-uri. Noi avem experienţa pieţei şi ştim exact cum ar trebui făcută o calificare iar aceste ONG-urile vin cu banii nerambursabili pentru a face formarea profesională, mediere, consiliere şi alături de noi plasare pe piaţa forţei de muncă a acestor persoane’, a declarat, pentru AGERPRES, Ionel Tociu, director AJOFM Buzău.
Potrivit specialiştilor în resurse umane, după identificare, tinerii NEETs au parcurs cursuri de calificare, o bună parte dintre ei au fost angajaţi iar alţii au beneficiat de sprijin financiar pentru dezvoltarea unor afaceri, devenind astfel antreprenori.
‘Cei care doresc să facă afaceri pe cont propriu primesc granturi nerambursabile de 20.000 de euro pentru reabilitare spaţii, achiziţionare echipamente, devenind astfel angajatori. Sunt persoane care au devenit întreprinzători, în domeniul panificaţiei, industriei uşoare, confecţii, prestări servicii’, a mai precizat directorul AJOFM Buzău.
La nivelul judeţului Buzău, în cadrul programului ACTINEETs – Activare tineri NEETs au fost formare profesional şi angajate 317 persoane, respectiv 86 de absolvenţi şi 231 de tineri NEETs.