AcasăStiri generaleBuzău: Peste 42.000 de angajaţi ai MAI şi ai altor structuri, instruiţi...

Buzău: Peste 42.000 de angajaţi ai MAI şi ai altor structuri, instruiţi la Centrul Multifuncţional de Pregătire Schengen

Peste 42.000 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului Român de Informaţii (SRI), Ministerului Finanţelor, Direcţiei Generale Anticorupţie ( DGA), dar şi din cadrul altor structuri ale statului, au participat la cursuri de formare profesională şi specializare în vederea accesării Sistemului de informaţii Schengen, organizate de Centrul Multifuncţional de Pregătire Schengen (CMPS) Buzău, de la înfiinţarea instituţiei în anul 2011 şi până în prezent.

Potrivit CMPS Buzău, unul dintre cele două centre de acest tip care funcţionează la nivel naţional, necesitatea pregătirii personalului şi instituţiilor publice implicate în aderarea la spaţiul Schengen a determinat organizarea unui sistem integrat de formare profesională.

‘Necesitatea unui efort comun, la nivel naţional, privind pregătirea personalului, precum şi posibilităţile instituţiilor/structurilor implicate în activitatea de integrare în spaţiul Schengen de a funcţiona în comun pentru îndeplinirea obiectivelor ce le revin, au vectorizat în constituirea unui sistem integrat de formare profesională. Obiectivul declarat şi implementat la nivelul unităţii este ‘formarea profesională a personalului autorităţilor care au drept de acces la Sistemul de informaţii Schengen’. Prin intermediul a patru catedre, de la operaţionalizare, respectiv din data de 11.03.2011 şi până în prezent, cursurile de iniţiere şi programele de formare profesională continuă au condus la pregătirea unui număr total de 42.349 de cursanţi’, a transmis CMPS pentru AGERPRES.

Centrul asigură programe de pregătire pentru personalul MAI, dar şi pentru pentru cadre din SRI, Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, DGA. Cursurile de formare profesională sunt organizate în domenii precum Acquis Schengen şi combaterea criminalităţii transfrontaliere, Sisteme informatice Schengen şi cooperare poliţienească internaţională, Limbi străine şi comunicare profesională sau Comunicaţii şi tehnologia informaţiei.

Totodată, pentru a asigura o platformă propice de predare a cursurilor, centrul a realizat investiţii atât prin intermediul fondurilor europene, cât şi cu ajutorul sumelor alocate de la bugetul de stat. Doar în ultimii cinci ani, bugetul alocat instituţiei a depăşit suma de 75.000 mii lei, potrivit datelor furnizate de CMPS.

‘Pe baza acestor deschideri de credite bugetare, s-a asigurat angajarea cheltuielilor pentru achiziţia de bunuri, servicii şi lucrări. De exemplu, în perioada de referinţă, sumele alocate pentru dotări cuprinzând active de natura maşinilor, echipamentelor şi mijloacelor de transport, mobilierului, aparaturii birotice şi alte active corporale, au fost în cuantum de 976.000 lei. În perioada 2017-2022 s-a realizat investiţia ‘Consolidare, modernizare şi extindere pavilion (Club şi bibliotecă) C.M.P.S.Buzău’ cu finanţare de la bugetul de stat, având drept scop crearea unor condiţii moderne pentru desfăşurarea cursurilor şi convocărilor de specialitate. Bugetul proiectului a fost de 7.506.000 lei. În anul 2021, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), unitatea a demarat un proiect prin Fondul pentru Securitatea Internă, având ca obiectiv prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice şi asigurarea securităţii cibernetice. Începând cu anul 2022, în parteneriat cu DGA, unitatea noastră derulează un proiect cu fonduri europene având ca obiectiv întocmirea unor curriculum-uri în domeniul eticii şi integrităţii pentru mediul academic, pentru formatori şi pentru funcţionari publici şi poliţişti iar valoarea totală a proiectului este de 221.500 euro fără TVA’, informează CMPS Buzău.

Oferta educaţională a CMPS pentru perioada 1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024 include o suită de stagii de formare şi specializări, printre ele regăsindu-se cursuri în domeniul managementului operaţional la frontiera externă a Uniunii Europene (UE), depistarea şi cercetarea infracţiunilor transfrontaliere, politici şi strategii în domeniul controlului frontierelor, vizelor, imigraţiei şi azilului, modalităţi de combatere a criminalităţii transfrontaliere, prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi pregătirea generală Schengen pentru Poliţia Rutieră. Totodată, potrivit CMPS, pregătirea continuă a formatorilor este asigurată prin activităţi de documentare realizate inclusiv prin participarea la webinarii organizate de CEPOL, EUROPOL şi FRONTEX.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks