La Vulcanii Noroioşi, probabil cel mai popular obiectiv turistic din judeţul Buzău, care atrage anual zeci de mii de turişti, a fost înregistrată în mini-vacanţa prilejuită de sărbătoarea de 1 Mai o scădere a vizitatorilor cu 30 la sută.
Vulcanii Noroioşi se află pe lista obiectivelor turistice care aparţin ‘Ţinutului Buzăului’, areal validat oficial în anul 2022 ca Geoparc Internaţional ‘UNESCO’, în urma unui vot al membrilor Biroului Executiv UNESCO reunit la Paris. Potrivit custodelui rezervaţiei naturale, anul acesta de 1 Mai a fost înregistrată o scădere semnificativă a numărului de turişti.
‘Sâmbătă am înregistrat 470 de persoane, duminică au fost în jur de 990 de vizitatori iar luni, de 1 Mai, am numărat în jur de 540 de persoane. Faţă de anii precedenţi au fost mult mai puţini turişti, practic înregistrăm o scădere cu 30 la sută ‘, a declarat, pentru AGERPRES, Dumitru Roşu, custodele rezervaţiei Vulcanii Noroioşi.
Peisajul selenar unic în Europa, întregit de un peisaj natural spectaculos, a atras de-a lungul vremii atenţia unui număr impresionat de vedete, fiind ‘actori’ în nenumărate filme, videoclipuri sau documentare. Fiind la doar 40 de km depărtare de Buzău şi în jur de 150 de km distanţă de Bucureşti, vulcanii reprezintă o opţiune pentru români în zilele libere pentru o ieşire în aer liber. Scăderea numărului de turişti din acest an este pusă pe seama scumpirilor, dar şi a vremii.
‘Motivul pentru care a fost înregistrată această scădere a numărului de turişti este una pur financiară. Dacă oamenii nu mai au bani, preferă să nu mai plece în excursii. Nu trebuie să uităm nici de vremea care a fost nefavorabilă. Deşi a fost soare, temperaturile au fost destul de scăzute pentru o zi de 1 Mai’, a mai declarat Dumitru Roşu.
Dacă numărul de vizitatori care au ales să îşi petreacă timpul liber la Vulcanii Noroioşi a fost mai mic faţă de alţi ani, turiştii care au rămas peste noapte în pensiuni a fost ceva mai mulţi, au subliniat reprezentanţii Asociaţiei Naţionale de Turism, Rural, Ecologic şi Cultural din România (ANTREC).
‘Pensiunile din reţeaua ANTREC Buzău au fost ocupate în proporţie de 80 la sută. Au existat oferte de cazare şi masă cu produse tradiţionale pe gustul tuturor, dar şi condiţii de campare sau facilităţi de petrecere a timpului liber’, a precizat, pentru AGERPRES, Cristina Partal, preşedintele ANTREC.