AcasăStiri generaleBuzău: Tone de articole pirotehnice ascunse în supermarketuri printre dulciuri şi produse...

Buzău: Tone de articole pirotehnice ascunse în supermarketuri printre dulciuri şi produse alimentare

Peste 2.500 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de poliţişti dintr-un lanţ de supermarketuri care le aveau expuse la comercializare lângă alimente şi dulciuri, valoarea lor de piaţă depăşind suma de 460.000 de lei.

Poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi Şi Substanţe Periculoase (AESP) Buzău au desfăşurat activităţi în baza planului de acţiune ‘PIROTEHNIC 2023’, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. În urma verificărilor efectuate la un lanţ de magazine din municipiul Buzău, au fost descoperite 2.576 de kilograme de articole pirotehnice din categoria F1 şi P1. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, oamenii legii au confiscat 920.000 de articole pirotehnice, în valoare totală de 460.000 de lei.

‘Vorbim de o cantitate semnificativă de peste 2500 kg de articole pirotehnice în valoare de comercializare de 460.000 lei care au fost identificate la un lanţ de supermarketuri care intenţionau să le vândă în interiorul magazinelor încălcând mai multe prevederi legale. Societatea era autorizată să comercializeze doar articole pirotehnice destinate ornării prăjiturilor, nu puteau deţine mai mult de 100 kg. iar articolele pirotehnice erau destinate a fi comercializate în magazine specializate, nu la un loc cu bunurile de larg consum. Activitatea de inventariere a fost foarte laborioasă, peste 920.000 de articole pirotehnice, la depozit a fost găsită cantitatea de 1.5 tone iar 1 tonă distribuită în cele 7 puncte de lucru. La momentul identificării am găsit petarde expuse la vânzare la bucată, neambalate lângă alimente, lângă dulciuri ‘, a declarat şeful Biroului AESP din cadrul IPJ Buzău, comisar şef Dragoş Neagu.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept iar verificările sunt continuate de către poliţişti. În cadrul activităţilor derulate de oamenii legii au mai fost confiscate zeci de produse pirotehnice cu termenul de valabilitate expirat, cu un grad ridicat de pericol pentru utilizatori.

‘Avem două constatări, persoane care au cumpărat din mediul online articole pirotehnice cu un specific de pericol accentuat în sensul că articolele pirotehnice de tipul petardelor identificate la aceste persoane erau expirate din anul 2017 sau făceau parte din categoriile F3, F4 destinate a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni… De ce sunt periculoase produsele cu termen de valabilitate depăşit? Toate aceste produse au un fitil impregnat cu o substanţă care întârzie declanşarea exploziei, la peste 7 secunde. Pe această cutie tot acest praf a căzut de pe fitil ceea ce înseamnă că explozia se va produce într-un timp mai scăzut, poate exploda când este ţinută în mână. Aceste obiecte pirotehnice au fost indisponibilizate de la o familie care le-a cumpărat din mediul online pentru copiii, dintre care unul sub vârsta de trei ani. Mai sunt petardele din categoria F3, F4 care pot provoca moartea sau distrugeri însemnate ‘, a mai precizat Dragoş Neagu.

Potrivit autorităţilor, comerţul online de articole pirotehnice a căpătat amploare în ultima vreme iar marja profiturilor încasate de comercianţi poate fi comparabilă cu câştigurile rezultate în urma traficului de droguri şi ţigări de contrabandă.

‘În ultimii cinci ani am concluzionat că adaosurile comerciale în reţelele legale ajung până la 300% iar în circuitele ilegale sunt undeva de 5 ori mai mari decât preţurile de achiziţie de aceasta este şi acest interes în mediul online. Puteţi face o paralelă şi să comparaţi cu piaţa drogurilor sau a ţigărilor de contrabandă unde profiturile sunt comparabile’, a subliniat şeful AESP.

Potrivit IPJ Buzău, activităţile în domeniul articolelor pirotehnice se vor intensifica în perioada următoare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks