Consiliul Judeţean Buzău va găzdui, săptămâna viitoare, un workshop internaţional având ca temă ‘Rolul centrelor de vizitare în cadrul siturilor desemnate UNESCO’, la care vor participa delegaţi din 17 ţări, informează reprezentanţii instituţiei.
Potrivit sursei citate, în cadrul atelierelor vor fi dezbătute, printre altele, modalităţile de promovare a turismului durabil în siturile desemnate UNESCO, respectiv siturile aflate pe lista patrimoniului mondial – World Heritage List (WHS), rezervaţii ale biosferei – Programul Omul şi Biosfera (MAB) şi geoparcurile internaţionale UNESCO (UGGp).
‘În perioada 7-9 noiembrie, Consiliul Judeţean Buzău va fi gazda unui eveniment de importanţă majoră pentru comunitatea internaţională a geoparcurilor, Workshop regional pentru Europa, privind rolul centrelor de vizitare din siturile desemnate UNESCO, eveniment organizat împreună cu UNESCO, prin Biroul European Regional pentru Ştiinţă şi Cultură în Europa. Iniţiativa UNESCO, lansată în 2018, îşi propune să îmbunătăţească gestionarea integrată a siturilor desemnate UNESCO, prin promovarea schimburilor de bune-practici, dezvoltarea capacităţilor de administrare şi consolidarea reţelelor în regiune’, se arată într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.
Organizatorii au mai precizat că, în urma apelului de candidaturi lansat de UNESCO, au fost selectaţi 25 de reprezentanţi din 17 ţări cu situri desemnate UNESCO: Albania, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia, iar în programul evenimentului este inclusă şi vizitarea unor obiective turistice din Geoparcul internaţional UNESCO ‘Ţinutul Buzăului’, printre care şi Vulcanii Noroioşi.
Geoparcul ‘Ţinutul Buzăului’ este un teritoriu rural din zona submontană a judeţului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, ce înglobează 18 comune şi se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri pătraţi, având o populaţie de peste 40.000 de locuitori. A fost acreditat în luna aprilie, fiind recunoscut ca sit UNESCO pentru modul durabil de valorificare turistică, educaţională şi ştiinţifică a unui patrimoniu geologic şi cultural deosebit.
Workshop-ul se desfăşoară cu sprijinul Geoparcului Internaţional UNESCO ‘Ţinutul Buzăului’, Geoparcului Internaţional UNESCO ‘Ţara Haţegului’, al Universităţii din Bucureşti şi al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.