Globuleţe dulci, care arată precum ornamentele de agăţat în pomul de Crăciun, şi un tort în formă de brad, cu aromă specială, de iarnă, sunt cadouri inedite de Crăciun pregătite de o cofetărie din Ploieşti, unde atmosfera de sărbătoare se împleteşte cu mirosul şi sentimentul de ‘acasă’.
Ana Ţigău şi Eugen Nan sunt doi tineri care, cu multă nebunie şi curaj, după cum ei înşişi mărturisesc, au pus bazele unei cofetării artizanale, aşa cum scrie pe clădirea în care aceştia vând dulciuri făcute cu pasiune, cu migală, cu matematică şi cu multă preţuire pentru gust, pentru natural, pentru calitate.
De ce matematică? Pentru că două grame de gelatină în plus îţi strică 10 kg de mousse, care înseamnă o pierdere de multe sute de lei, explică Eugen.
Tatăl Anei a fost patiser cofetar, dar în copilărie ea nu a manifestat interes faţă de profesia părintelui său, care pregătea în casă torturi şi tot felul de prăjituri. Lucrurile s-au schimbat la 180 de grade de la o turtă dulce.
‘De la o turtă dulce a pornit totul. Eram la un botez şi am văzut o turtă dulce drăguţă. Tot timpul mi-a plăcut să creez şi am zis că pot să fac şi eu aşa ceva şi am făcut turtă dulce pentru botezul unei prietene. De atunci a început’, povesteşte Ana, care mărturiseşte că, înainte de a-şi deschide afacerea, a adunat în spate peste 10.000 de ore de exersat în bucătărie.
‘Înainte să deschid, am fost la câteva cursuri. Acum am un curs basic de cofetărie, dar am un mentor şi o prietenă foarte dragă care m-a învăţat tot. Plus cărţi, citit, peste 10.000 de ore de exersat pe care le-am avut înainte să deschid. Aşa am învăţat eu, iar când i-am luat pe oameni (n.r. – angajatele sale), i-am învăţat eu pe ei’, ne-a spus Ana.
Laboratorul său, care arată de fapt ca o bucătărie mai generoasă, este, în această perioadă a anului, precum un atelier de dulciuri al lui Moş Crăciun.
‘La mine este ca acasă, nu este laboratorul de cofetărie, unde produsele se fac pe bandă rulantă, unde sunt mulţi oameni, fiecare îşi face doar treaba lui şi unde sunt mulţi roboţi. Am până şi mixer de mână, am creme pe care le fac cu mixerul de mână. Totul e profesional, frigidere şi aşa mai departe, dar nu e acelaşi flux, nu e ca o fabrică, nu e un rulaj. La noi, toate facem din toate’, mărturiseşte ea.
Aici se creează acum, cu multă migală, dulciuri cu tematică de iarnă care pot fi oferite cadou. Este vorba despre globuri care au compoziţia tortului Simply Delicious (vanilie, ciocolată, zmeură, un blat cu nucă crocant), reţeta fiind o invenţie a Anei, dar şi despre un tort în formă de brad de Crăciun cu arome specifice sezonului.
‘Noi facem globurile astea de 4 ani, deja clienţii ştiu despre ele. Sunt clienţi care ne-au spus că, atunci când le-au primit, oamenii au crezut că sunt globuri adevărate şi au încercat să le agaţe în brad. Sunt foarte încântaţi, sunt înnebuniţi după ele. Sunt lucioase, au sclipici pe ele, au praf auriu… Când ne apucăm să punem culorile pe toate globuleţele deodată, ne împărţim culorile între noi, iar pe masă este numai sclipici. În aer se vede ca şi când ar fi praf de stele, laboratorul sclipeşte tot. E minunat… Este chiar senzaţia din filmele cu Moş Crăciun, când intră soarele pe geam şi se vede numai praf de stele’, povestesc cei doi.
Realizarea globuleţelor dulci presupune multă migală.
‘Până acum, modelam figurinele manual. Aveam un mulaj, băgam pasta de zahăr în mulaj… Anul asta am zis că nu ne mai permitem să facem aşa, nu mai avem timp, plus că am observat că la frigider se mai înmoaie pasta şi acum avem foaie de vafă printată cu ciocolată pe spate şi arată foarte drăguţ şi aşa. Cât de cât ne-a mai uşurat munca, dar este migală multă să faci dopuleţul. În plus, este munca de glazurat. Sunt patru culori, fiecare are modelul ei…’, explică Ana.
Glazura este naturală, fiind făcută de ei cu frişcă, smântână, ciocolată, ulei de măsline, glucoză, zahăr, apă. Doar coloranţii nu sunt naturali în acest laborator.
La final, fiecare globuleţ este ambalat individual în cutiuţă personalizată cu motive de Crăciun, fiind un cadou perfect pentru iubitorii gustului de acasă şi ai dulcelui de calitate.
Un alt produs de sezon pregătit în bucătăria Anei este tortul în formă de brad care are o compoziţie specifică sezonului de iarnă – creme brulee, mere caramelizate, mousse de ciocolată neagră şi gust de turtă dulce în blat. Realizarea lui presupune trei coaceri şi montajul blatului şi compoziţiei care, la final, sunt îmbrăcate într-o ‘haină’ verde.
Inspiraţia Anei pentru a merge mai departe, în ciuda dificultăţilor, pentru a crea produse noi, pentru a schimba designul produselor pe care deja le are în portofoliu, vine de la clienţii săi, de la feedback-ul pe care îl primeşte zilnic.
Reţetele pe care le foloseşte provin în mare de la mentorul său şi prietena sa bună Mirela, pastry chef care a studiat la Paris. ‘Ea m-a susţinut, m-a ajutat, ea m-a ridicat, mi-a făcut stagiul, a făcut training cu fetele mele, de la ea sunt majoritatea. Am cumpărat cărţi de la cei mai mari cofetari din lume, lucrez şi de la ei şi acum am învăţat gusturile, cum să completez, cum să fac cremele să fie mai cremoase, blaturile să fie mai pufoase. Încep să îmi fac încet produsele mele pentru că deja reţetele se află şi atunci vreau să fiu unică’, dezvăluie Ana.
Fiecare sărbătoare mare, precum Paştele, Crăciunul, Ziua Femeii, este marcată în cofetăria sa artizanală prin produse personalizate.