Preşedintele Asociaţiei SmartiCity, Camelia Spătaru, consideră că Oradea este un model de bune practici pentru administraţiile publice din România, motiv pentru care a şi început aici în acest an seria evenimentelor ‘Comunităţi durabile’, organizată de Energynomics şi SmartiCity.
‘Şi anul trecut am început tot cu Oradea seria de evenimente şi am continuat cu Braşov, cu Cluj şi alte oraşe. Oradea şi judeţul Bihor sunt exemple de bune practici pentru administraţiile publice locale din România. Un exemplu de administraţie care, dincolo de alte proiecte, ştie să folosească banii eficient, iar pe de altă parte ştie să facă economii, ceea ce este foarte important, şi cu aceşti bani din economii să construiască alte obiective, proiecte de interes pentru cetăţeni. Apoi, Oradea devine în ultima perioadă – am văzut în sondaje, în tot felul de raportări – unul dintre oraşele în care oamenii din România încep să îşi dorească să locuiască. Vrem să vedem de ce, ce se întâmplă aici, ce face ca Oradea să fie atât de atractivă’, a declarat joi, pentru AGERPRES, în debutul evenimentului, Camelia Spătaru.
Potrivit acesteia, conferinţa ce se derulează timp de două zile are ca scop şi continuarea altor demersuri şi dezbateri pe zona de smart city, digitalizare a oraşelor şi toate proiectele care fac un oraş să devină inteligent.
‘Anul acesta, ca şi anul trecut, insistăm foarte mult pe proiectele verzi, care pot ajuta la reducerea poluării şi chiar la atingerea unei economii circulare, pe care ne-o dorim foarte mult cu toţii. Deci acestea sunt obiectivele pentru care noi am venit astăzi aici: să vedem cum este Oradea în acest moment, dar şi alte oraşe din ţară. La această conferinţă vor avea câte o intervenţie şi primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu, primarul de la Piatra Neamţ care a venit fizic anul trecut pentru că a vrut să vadă ce se întâmplă în Oradea. La fel a spus şi primarul Ciucu, că primul lucru pe care l-a făcut după ce a fost ales a fost să vină la Oradea, să stea de vorbă cu Florin Birta şi cu Ilie Bolojan, să vadă cum au reuşit ei să ridice Oradea şi Bihorul în această perioadă’, a mai precizat Camelia Spătaru.
În sala mare a Primăriei Oradea sunt prezenţi zeci de reprezentanţi ai autorităţilor locale, experţi şi reprezentanţi ai unor companii pregătite să contribuie la dezvoltarea oraşelor viitorului.
Conferinţa ‘Comunităţi durabile’ este organizată de platforma de comunicare Energynomics şi asociaţia SmartiCity, joi şi vineri, în perioada 2 – 3 iunie, în sala mare a Primăriei Oradea, fiind prima conferinţă comună din acest an dedicată pregătirii pentru oraşe inteligente în România.
La Oradea se dă astfel startul celei mai ample campanii de comunicare dedicate oraşelor sustenabile, cu o vizibilitate extinsă în canalele Energynomics şi SmartiCity. Celelalte patru conferinţe dedicate pregătirii pentru oraşe inteligente în România vor urma, în 8 – 9 iunie, la Sibiu, 23 – 24 iunie la Constanţa, 22 – 23 septembrie la Iaşi şi 20 – 21 octombrie la Timişoara.
Evenimentul este recomandat de Direcţia pentru Eficienţă Energetică din Ministerul Energiei şi se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Oradea şi al Consiliului Judeţean Bihor.