Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat luni raport de adoptare proiectului de modificare a Codului de procedură penală (Cpp), în acord cu decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor, iar în cazuri temeinic justificate se pot face după maximum 120 de zile.
Propunerea legislativă este iniţiată de senatorii Anca Dragu (USR PLUS), Alina Gorghiu (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).
Au fost înregistrate 18 voturi ‘pentru’ şi 9 abţineri.
‘Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor’, prevede proiectul, care a fost adoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în forma venită de la Senat.
Prin propunerea legislativă au fost reglementate şi situaţiile în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi, de exemplu, prin pensionare, să semneze motivarea hotărârii.
‘Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei’, menţionează propunerea legislativă.
Proiectul de lege urmează să intre luni în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.