AcasăStiri generaleCameră - Definiţia 'dispozitiv militar' - modificată pentru a include caracteristici ale...

Cameră – Definiţia ‘dispozitiv militar’ – modificată pentru a include caracteristici ale echipamentelor utilizate la contracararea dronelor

Definiţia ‘dispozitiv militar’ se modifică pentru a include în această categorie principalele caracteristici ale echipamentelor care sunt utilizate pentru contracararea dronelor, prevede un proiect adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor.

Deputaţii au adoptat în plen proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României.

S-au înregistrat 301 de voturi ‘pentru’ şi două voturi ‘împotrivă’.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.122/2011. Potrivit expunerii de motive, intervenţiile legislative vizează modificarea definiţiei ‘dispozitivului militar’, pentru a include în această categorie principalele caracteristici ale echipamentelor care sunt utilizate pentru contracararea dronelor.

‘Majoritatea acestor dispozitive de contracarare nu implică acţiuni cinetice împotriva dronelor, ci doar emiterea unui semnal electronic de bruiaj ori de dezinformare sau emiterea de energie dirijată microunde de mare putere; definirea termenului de ‘dronă’ ca fiind orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un echipament radioelectric de comandă la distanţă; completarea situaţiilor în care personalul Ministerului Apărării Naţionale poate face uz de armamentul şi dispozitivele militare din dotare împotriva dronelor şi echipamentelor radioelectrice utilizate pentru comiterea unui act ostil; utilizarea forţei împotriva dronelor prin folosirea armamentului sau a altor dispozitive militare, care să conducă, pe cât posibil, la oprirea sau imobilizarea acestora; precum şi autorizarea personalului Ministerului Apărării Naţionale să reţină dronele imobilizate, echipamentele radioelectrice neutralizate şi să le predea organelor în drept’, prevede proiectul.

Deputatul PNL Sorin Moldovan a arătat că proiectul ţine cont de evoluţiile tehnologice şi în contextul protejării obiectivelor strategice ale spaţiului român.

‘Dronele, că ele sunt vizate de modificările legii, sunt din ce în ce mai populare şi mai receptive de către publicul larg, însă trebuie să dăm posiblitatea celor care au în grijă obiective strategice militare de a acţiona atunci când un astfel de aparat intră într-o zonă protejată’, a adăugat el.

Deputatul PSD Dumitru Coarnă a apreciat, la rândul său, că este nevoie de astfel de clarificări juridice pentru a proteja acţiunile militare, în sensul de a nu exista niciun fel de dubiu.

‘De foarte multe ori au fost controverse în spaţiul public în legătură cu acţiunile Poliţiei sau ale Armatei şi de aceea şi noi susţinem acest raport de adoptare’, a motivat el.

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a spus că nu este vorba doar despre o adaptare simplă a cadrului legislativ din prezent, ci este o dovadă a evoluţiei şi a întăriri României ca partener principal şi element de stabilitate în cadrul Alianţei NATO pe flancul estic al Europei. În momentul de faţă lucrăm împreună cu partenerii noştri, utilizăm echipamentele specifice iar acest concept de dronă, de vehicul fără pilot, este în momentul de faţă un activ des folosit şi care răspunde unor ameninţări comune’, a arătat deputatul.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect, care a fost adoptat de Senat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks