O suprafaţă de teren de peste 2 hectare, aflată în domeniul public al statului, pe raza municipiului Turda, judeţul Cluj, şi în administrarea Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Turda, trece în administrarea Consiliului Local al Municipiului Turda, au decis marţi deputaţii.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 228 de voturi ‘pentru’, 3 voturi ‘contra’ şi 41 de abţineri, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul transmiterii suprafeţei de teren de 2,2073 ha, aflată în domeniul public al statului, pe raza municipiului Turda, judeţul Cluj, şi în administrarea Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Turda, în administrarea Consiliului Local al Municipiului Turda.
Deputatul PNL Cristina Burciu a declarat că prin această iniţiativă legislativă se doreşte clarificarea situaţiei juridice a unei suprafeţe de teren de aproximativ 2 hectare care nu este teren agricol, iar adoptarea ei va duce la creşterea calităţii actului de învăţământ, în condiţiile în care pe acest teren îi desfăşoară activitatea Colegiul Tehnic ‘Emil Negruţiu’, fostul Liceu Agricol din Turda.
‘Dorindu-se implementarea unui proiect pe fonduri europene, prin care să se realizeze modernizarea şi reabilitarea tuturor acestor construcţii (sălile de curs, cantina, internatul, terenul de sport, atelierul mecanic – n.r.), este absolut necesară reglementarea juridică a terenului. (…) Transmiterea către proprietarul construcţiilor a acestui teren nu poate fi făcută prin hotărâre de guvern, doar prin proiect legislativ, în consecinţă această iniţiativă este nu doar oportună, ci şi corectă din punct de vedere juridic’, a argumentat Cristina Burciu.
Deputatul USR Radu Molnar a susţinut că proiectul de lege este primul dintr-o serie de patru sau cinci aflate în Parlament ‘prin care se iau proprietăţi de la Academia de Ştiinţe Agricole şi sunt transferate la UAT-urile respective’.
‘Până la finalul acestei sesiuni, cred că cei de la Academia de Ştiinţe vor rămâne doar cu scaunele de sub ei. Curtea Constituţională a spus foarte clar că astfel de transferuri se fac prin hotărâre de guvern. În comisie i-am întrebat pe cei de la Guvern de ce nu-şi asumă o hotărâre de guvern. (…) Nu am primit niciun răspuns. Răspunsul este foarte simplu – se fac nişte chestii imobiliare şi se fac cu votul dumneavoastră, acum, în Parlament, pentru că Guvernul nu vrea să-şi asume aceste măsuri’, a transmis Molnar.
Grupul AUR a votat în favoarea propunerii legislative, a anunţat în plen deputatul George Simion.
Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.