Deputatul AUR Antonio Andruşceac a criticat, luni, în plen, proiectul legii pensiilor, susţinând că acesta ‘adânceşte’ inechităţile existente şi nu prevede resursa bugetară.
Andruşceac s-a arătat nemulţumit de lipsa unor ‘dezbateri reale’ şi a unui ‘timp rezonabil’ în care să fie depuse şi discutate amendamente.
El a transmis că toate grupurile parlamentare trebuie să contribuie la o lege a pensiilor care să fie ‘aplicabilă’ şi să rezolve inechităţile existente în legislaţia actuală.
‘Cum putem vorbi doamnă ministru (al Muncii – n.r.) de eliminarea inechităţilor, când începem cu o adâncire a acestor inechităţi, când începem cu o indexare pe care dumneavoastră, în mod populist, o numiţi ‘mărire’ a pensiilor? Şi, de abia când aceste inechităţi sunt şi mai mari, cei care au pensii foarte, foarte mari primind la indexare nişte sume mult mai mari, iar cei care au pensii foarte mici primind mai nimic vorbim despre recalculare? Cum putem să credem că lucrurile acestea – chiar şi în formula pe care aţi propus-o şi o să o votaţi astăzi, cu majoritatea largă pe care o aveţi – vor fi duse la bun sfârşit, când nu aţi putut niciodată să ne spuneţi care este sursa bugetară?’, a întrebat Andruşceac, membru al Comisiei de muncă.
În opinia sa, prevederile proiectului ‘vor adânci inechităţile’ în ceea ce priveşte grupele de lucru şi condiţiile speciale de muncă.
‘Cum vă veţi înţelege cu cei de la Banca Mondială dacă ceea ce am pus în această lege nu este conform cu raportul pe care îl vor da ei, raport care trebuia să existe înainte? La fel şi cu ceea ce a cerut UE. Şi v-a spus clar şi UE că nu există niciun fel de restricţii europene în ceea ce priveşte legiferarea zonelor speciale de muncă’, a completat deputatul AUR.
Preşedintele de şedinţă, Daniel Suciu, l-a contrazis însă pe Andruşceac în ceea ce priveşte termenul pentru depunerea amendamentelor, precizând că au fost alocate trei zile în acest sens. În acest interval au fost depuse peste 400 de amendamente, a menţionat Suciu.
Plenul Camerei Deputaţilor a început, luni, dezbaterea proiectul legii pensiilor, care a primit raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.
Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul care aparţine Guvernului şi care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.