Titularul cu drept de liberă practică al cabinetului individual de asistenţă socială poate beneficia de vechime în muncă, potrivit unui proiect de lege pentru completarea art. 9 din Legea nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social, adoptat marţi în unanimitate de Camera Deputaţilor.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 9 din Legea nr.466/2004 cu un nou alineat, urmărindu-se ca perioada în care titularul cu drept de liberă practică al cabinetului individual de asistenţă socială a furnizat servicii specifice să fie asimilată vechimii în muncă, fără a fi luată în considerare perioada în care acesta a avut suspendat avizul de exercitare a profesiei.
Potrivit unui amendament, perioada în care titularii cu drept de liberă practică, organizaţi conform dispoziţiilor din lege, au furnizat servicii de asistenţă socială potrivit prezentei legi constituie vechime în muncă şi în specialitate, cu excepţia perioadei în care aceştia au avut suspendat avizul de exercitare a profesiei, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: serviciile de asistenţă socială furnizate au produs, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puţin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv; a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei prevăzute în lege.
Dovada îndeplinirii condiţiilor de natură financiară se face cu următoarele documente: declaraţiile privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, conform dispoziţiilor Ordinului nr.165/7/1272/456 din 2023 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a ‘Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate’; declaraţiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, prevăzute în Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Deputata USR Oana Ţoiu, iniţiator, a argumentat că ‘nu toate locurile de muncă din România sunt de la 9,00 la 5,00 (17,00 – n.r.), cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, adăugând că aceasta este una dintre legile USR din pachetul de sprijin a muncii independente.
‘Sunt din ce în ce mai multe meserii, din ce în ce mai multe locuri de muncă care au şi un grad mai mare de independenţă şi un grad mai mare de flexibillitate. Este cazul meseriilor liberale, a persoanelor fizice autorizate. (…) În cazul asistenţilor sociali o foarte mică parte dintre aceştia sunt organizaţi independent şi asigură asistenţa socială în primăriile care nu au asta în organigramă. Deci este important pentru că în mult mai multe locuri decât este cazul există asistenţă socială fără pregătirea necesară şi aceştia sunt oamenii de legătură dintre cei mai vulnerabili din comunitate şi instituţiile statului de la care au nevoie de servicii publice şi de la care au nevoie de acompaniere şi sprijin. Aşa că legea pe care am iniţiat-o pentru recunoaşterea vechimii în muncă şi recunoaşterea vechimii de specialitate a asistenţilor sociali este benefică, deoarece va permite acestora să aplice la concursuri care cer ani de vechime şi îi va încadra corect în grila de salarizare conform experienţei lor, dacă au avut această experienţă în anii în care au practicat independent meseria’, a subliniat deputata USR.
Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.