Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care cele 41 de comisariate judeţene, Comisariatul Municipiului Bucureşti, precum şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei ‘Delta Dunării’, aflate în subordinea Gărzii Naţionale de Mediu, vor deveni structuri fără personalitate juridică.
‘Garda Naţională de Mediu funcţionează la nivel central prin Comisariatul General, instituţie publică cu personalitate juridică, şi are în subordine 41 de comisariate judeţene, Comisariatul Municipiului Bucureşti şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei ‘Delta Dunării’, structuri fără personalitate juridică’, se arată în proiect.
Potrivit acestuia, prefectul este cel care coordonează activitatea structurilor subordonate Gărzii Naţionale de Mediu în situaţii de
urgenţă sau ori de câte ori este necesară gestionarea unei situaţii la nivel local care priveşte competenţele mai multor instituţii şi autorităţi publice.
‘Nivelul salariilor de bază ale personalului din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu se stabileşte la nivelul salariilor de bază ale personalului din cadrul gărzilor forestiere. Echivalarea salariilor aferente fiecărei funcţii se stabileşte prin ordin al conducătorului autorităţii centrale de mediu’, mai spune proiectul.
Conform expunerii de motive, aceste modificările legislative cuprinse în proiectul de lege sunt necesare ‘pentru eficientizarea activităţii de inspecţie şi control, pentru exercitarea unui control asupra protecţiei mediului ca urmare a unei planificări care acoperă întreg teritoriul ţării (inspecţii planificate)’.
‘Este imperios necesar să se elimine orice interpretare asupra calităţii de ordonator de credite şi a personalităţii juridice, pe care comisariatele judeţene nu le deţin, în vederea stabilirii cu certitudine a modului de colaborare interinstituţională’, se arată în expunerea de motive.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.