Personalul didactic din învăţământul preuniversitar are ca obligaţie respectarea diversităţii pentru a genera elevilor atitudini incluzive şi tolerante, potrivit unui amendament al PNL la proiectul legii învăţământului preuniversitar, adoptat miercuri de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.
Varianta Ministerului Educaţiei prevedea că personalul din învăţământul preuniversitar avea drept obligaţie promovarea diversităţii, ca resursă de învăţare, pentru a genera elevilor atitudini incluzive şi tolerante.
Deputatul PNL Ioan Cupşa a argumentat că nu înţelege cum poate fi promovată diversitatea ca resursă de învăţare. ‘Noi trebuie să promovăm o atitudine incluzivă’, a spus el.
Potrivit unui alt amendament adoptat de comisie, inţiat de PSD, copiii personalului din învăţământ aflat în activitate sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior şi beneficiază de gratuitate la cazare în cămine şi internate. De aceste prevederi beneficiază şi copiii personalului pensionat din sistemul învăţământ, precum şi copiii orfani de unul sau ambii părinţi ce au activat în sistemul de învăţământ.
Un alt amendament al Comisiei prevede că personalul didactic şi administrativ din învăţământul preuniversitar care nu dispune de locuinţă în unitatea administrativ-teritorială unde are postul i se decontează cheltuielile de transport de către angajator, din bugetul Ministerul Educaţiei, conform unei metodologii aprobate prin Ordin de ministru.
Personalul din învăţământul preuniversitar are drepturi şi obligaţii care decurg din legislaţia în vigoare, din prezenta lege, din regulamente specifice, precum şi din prevederile contractului individual şi colectiv de muncă, prevede un alt amendament adoptat de deputaţii de specialitate.
Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a reluat dezbaterile privind proiectul legii învăţământului preuniversitar.