Deputatul Andi Grosaru a solicitat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, revenirea în grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi în Comisia juridică, susţinând că ‘aceste chestiuni nu au fost rezolvate’.
‘Aşa cum ştiţi, aspectele ce ţin de apartenenţa personală la grupul parlamentar al minorităţilor naţionale în continuare nu a fost rezolvată. Această chestiune este o situaţie cât se poate de serioasă, pentru că afectează în primul rând funcţionarea în mod legal şi regulamentar a lucrărilor Camerei Deputaţilor. În primul rând este vorba de faptul că, în ceea ce mă priveşte, mi-au fost încălcate şi îmi sunt încălcate în continuare o serie de drepturi. Este vorba despre dreptul la asociere în grupul parlamentar, dreptul la informare, dreptul de a fi ales în comisiile parlamentare, dreptul de exercitare efectiv al mandatului şi dreptul la transport’, a declarat Andi Grosaru.
El a susţinut că, în continuare, în cadrul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale există parlamentari care nu au reprezentativitate şi care iau hotărâri în numele Asociaţiei Italienilor din România şi în numele minorităţii italiene pe care el o reprezintă.
‘Astfel, suntem practic privaţi de orice fel de modalităţi de a ne exercita şi în apăra drepturile şi libertăţile pentru care minoritatea italiană a fost aleasă în Parlamentul României prin intermediul meu personal, şi drept urmare aceste chestiuni trebuie să înceteze acum. Această chestiune a fost din nou adusă la cunoştinţa Secretariatului General şi a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, care trebuie să găsească o soluţionare cât se poate de aplecată în ceea ce priveşte acest aspect, pentru că toate aceste lucruri au condus inclusiv la tăierea de fonduri care aparţin de drept şi care se cuvin de drept Asociaţiei Italienilor din România care, aşa cum vă spuneam, a fost privată şi este privată în continuare de drepturile pe care le a câştigat’, a adăugat Grosaru.
Potrivit acestuia, ‘aceste chestiuni intră inclusiv în sfera exercitării abuzive a mandatului de parlamentar’.
‘Pentru aceste chestiuni, domnule preşedinte, stimaţi colegi, vă rog să găsim în primul rând o soluţie pentru acest ca aceste chestiuni să se termine şi eu personal să revin în grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi în Comisia de validare şi să mă bucur de drepturile pentru care eu personal am fost ales în Parlamentul României’, a transmis deputatul.
Pe 15 septembrie 2022, Comisia parlamentară specială pentru examinarea legilor din domeniul Justiţiei a adoptat, la dezbaterile cu privire la proiectul privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), câteva amendamente propuse de PNL, dar a avut loc şi un incident, al cărui protagonist a fost deputatul neafiliat Andi Grosaru. Acesta a participat la şedinţă şi a cerut cuvântul pentru a susţine amendamente, deşi nu este membru al comisiei şi nici nu a depus amendamente.
Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, liberalul Gabriel Andronache, i-a cerut lui Grosaru să părăsească sala şi l-a acuzat pe acesta că a defectat sistemul de sonorizare al sălii şi i-a tăiat microfonul. El a mai spus că va solicita Biroului permanent al Camerei Deputaţilor sancţionarea lui Grosaru cu reţinerea din indemnizaţie, pentru comportament neadecvat faţă de colegii parlamentari. Andi Grosaru a ieşit din sală.