Numirea în funcţie a directorului general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne se va face cu avizul CSAT, prevede o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea OUG nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea DGPI.
S-au înregistrat 226 de voturi ‘pentru’, 40 de voturi ‘contra’ şi 12 abţineri.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea OUG nr.76/2016, în sensul ca numirea în funcţie a directorului general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne să fie făcută cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
‘Directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este numit şi eliberat din funcţie de către ministrul Afacerilor Interne. Numirea şi eliberarea din funcţie se fac cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării’, prevede un amendament.
În situaţia în care directorul general al DGPI aflat în funcţie nu deţine avizul CSAT, Ministerul Afacerilor Interne solicită emiterea acestuia în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, potrivit unui alt amendament.
Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a criticat propunerea legislativă, susţinând că ‘această structură este folosită politic de către miniştrii de interne, lipsită total de transparenţă şi folosită ca o bâtă împotriva angajaţilor incomozi din MAI’. El a avut un amendament privind desfiinţarea OUG 76/2016, respins de plenul Camerei Deputaţilor.
Deputatul PNL Pavel Popescu a replicat că OUG din 2 noiembrie 2016 îl are ca semnatar, la sfârşit, pe premierul de atunci Dacian Cioloş. ‘Contrasemnează ministrul Afacerilor Interne, Ioan Dragoş Tudorache, da. Şi mai contrasemnează nişte colegi de-ai dumneavoastră (ai lui Moşteanu – n.r.). Mă întreb cum puteţi să vă urcaţi la acest pupitru şi să vă contraatacaţi, să vă atacaţi proprii colegi. Ce s-a schimbat din 2016, când guvernul din care făceaţi parte a venit într-un mod ipocrit şi a pus controlul politic pe Ministerul de Interne, a trecut această Ordonanţă şi aţi subjugat politicul în minister şi acum deodată v-aţi schimbat şi sunteţi îngerii nepătaţi ai politicii din România’, a afirmat Popescu.
Deputatul neafiliat Dumitru Coarnă a completat că, la emiterea OUG 76 de către Guvernul Cioloş, s-a opus în calitate de lider sindical, ‘pentru că a remilitarizat Poliţia Română’.
‘Domnule Pavel Popescu, aveţi o discrepanţă de logică: Ionuţ Moşteanu este lider al USR şi niciun membru al USR nu a semnat în acel moment o ordonanţă proastă care trebuie desfiinţată astăzi şi pentru care dumneavoastră vă împotriviţi’, a replicat deputatul USR Radu Miruţă.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a dorit să le reamintească celor de la USR că Dacian Cioloş a fost şi preşedinte al acestui partid, ‘votat de o parte din colegii din grupul parlamentar de astăzi’. ‘Dar ce este mai interesant este că, pe vremea când domnul Cioloş emitea această OUG contestată de USR, actualul preşedinte al USR era consilierul domnului Cioloş – domnul Drulă. Şi ce este de asemenea interesant este că actualul lider de grup al USR, domnul Moşteanu, era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, minister care participa la şedinţe de guvern. Deci voi, după ce aţi emis o Ordonanţă, astăzi strigaţi ca din gaură de şarpe că de ce s-a emis’, a afirmat deputatul PSD.
Deputatul Andrei Lupu, membru al REPER, a replicat că Ordonanţa în forma din 2016 prevedea acest aviz din partea CSAT, care a fost scos ulterior. ‘Avizul a existat, mă bucur că cei de la PSD îl reintroduc, după ce în 2017 l-au scos, când au aprobat Ordonanţa de Urgenţă. Ajungem în sfârşit la forma pe care a aprobat-o toată lumea, atunci când făceau parte şi din Guvern’, a arătat deputatul.
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul fiind for decizional în acest caz.