Materialul de înmulţire vegetativ care nu este obţinut conform metodei de producţie ecologică se poate utiliza numai cu autorizarea organismelor de control aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Deputaţii au adoptat, marţi, în unanimitate, în plen, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.7/2019 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.
Proiectul de lege prevede că seminţele şi materialul de înmulţire vegetativ care nu sunt obţinute conform metodei de producţie ecologică, precum şi răsadurile care nu sunt obţinute din agricultura ecologică se pot utiliza numai cu autorizarea organismelor de control aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În cadrul inspecţiilor şi controalelor prevăzute de actul normativ, organismele de control trebuie să respecte prevederile prevăzute în regulamentele de specialitate ale Comisiei Europene.
Pentru analiza probelor, MADR desemnează laboratoarele oficiale şi naţionale de referinţă cu respectarea obligaţiilor prevăzute la art. 37 şi art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625, prin ordin al ministrului Agriculturii şi dezvoltării rurale.
Dacă în urma analizelor se identifică prezenţa unor substanţe care nu sunt prevăzute în anexele I şi II la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei şi se constată de către organismele de control că prezenţa substanţelor este determinată de contaminări accidentale, organismele de control aplică sancţiunea declasării produsului şi, după caz, a terenului, fără a afecta plăţile directe. În cazul plăţilor compensatorii acordate în baza măsurii 11 – Agricultura ecologică din Programul National de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 se retrage plata pe anul curent dacă s-a aplicat sancţiunea privind declasarea terenului, dar nu se aplică sancţiuni administrative, mai prevede proiectul de lege.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.