Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară.
Proiectul de lege abilitează Guvernul să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2023, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2024.
Proiectul de lege stabileşte următoarele domenii de reglementare: finanţe şi economie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, muncă şi solidaritate, afaceri interne, sănătate, agricultură, transporturi şi infrastructură, cultură, investiţii şi proiecte europene, prorogarea sau modificarea unor termene prevazute în acte normative cu putere de lege.
Potrivit proiectului, Guvernul poate emite ordonanţe atât pentru modificarea Codului fiscal, cât şi pentru modificarea Codului de procedură fiscală, dar şi pentru reglementarea unor măsuri în derularea Programului naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’.
Deputaţii au adăugat un amendament potrivit căruia Guvernul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară pentru a modifica Ordonanţa de urgenţă nr. 55/2007 privind înfiinţarea Oficiului Român pentru Imigrări prin reorganizarea Autorităţii pentru străini şi a Oficiului National pentru Refugiaţi.
Şi în domeniul Transporturilor deputaţii au adoptat două amendamente la acest proiect.
Astfel, Guvernul poate emite ordonanţe în domeniul reglementării inspecţiei tehnice şi supravegherii prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic.
Executivul poate, de asemenea, să emită ordonanţe pentru a modifica Ordonanţa de urgenţă nr. 83/2016 privind unele măsuri de eficientizare a implementării proiectelor de infrastructură de transport, unele măsuri în domeniul transporturilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Acest proiect de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.