Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede înfiinţarea Institutului de promovare a vinului românesc, în subordinea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV).
S-au înregistrat 199 de voturi ‘pentru’, 64 ‘împotrivă’ şi 27 abţineri.
Proiectul de lege completează şi modifică Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr.164/2015.
‘În scopul promovării vinului românesc cu D.O.C., I.G. şi a vinului varietal în plan naţional şi internaţional se înfiinţează Institutul de Promovare a Vinului Românesc (IPVR), ca instituţie de drept public şi de utilitate publică, cu personalitate juridică, în subordinea ONVPV. Sediul IPVR este în Bucureşti, Şoseaua Iancului nr.49, Sectorul 2’, prevede proiectul.
Institutul se va finanţa din venituri proprii şi de la bugetul ONVPV. Veniturile proprii pot proveni din din sponsorizări; donaţii; prestări de servicii; contracte de finanţare, încheiate pe perioade multianuale, pentru realizarea programelor de promovare a sectorului vitivinicol românesc; contracte de parteneriat public privat; alte venituri, potrivit legii.
Regulamentul de organizare şi funcţionare, atribuţiile şi structura organizatorică sunt aprobate prin hotărâre a Guvernului.
Patrimoniul institutului este alcătuit din bunuri mobile şi imobile dobândite cu titlu de proprietate, donaţii sau bunuri imobile aflate în proprietatea publică sau privată a statului şi date în administrare sau în folosinţă, în condiţiile legii. Numărul de posturi aprobate este de minimum şapte. Personalul institutului va fi personal contractual şi va fi salarizat potrivit anexei nr.VII la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, mai prevede actul normativ.
Potrivit proiectului, ‘pentru monitorizarea aplicării legislaţiei europene şi naţionale în domeniul vitivinicol sau în scopuri statistice şi/sau ştiinţifice, se înfiinţează Banca de date analitice a României care cuprinde rezultatele analizelor fizico-chimice şi izotopice ale probelor de vin recoltate anual’.
Instituţia publică responsabilă cu gestionarea şi actualizarea datelor din această bancă de date este Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului – Valea Călugărească, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Camera Deputaţilor este for legislativ decizional pentru acest proiect.