AcasăStiri generaleCamera Deputaţilor - sesiune extraordinară : Plenul, informat despre prelungirea mandatelor şefilor...

Camera Deputaţilor – sesiune extraordinară : Plenul, informat despre prelungirea mandatelor şefilor SRR şi SRTv

Plenul Camerei Deputaţilor a fost informat, marţi, în sesiune extraordinară, cu privire la OUG 88/2021 referitoare la prelungirea mandatelor directorilor interimari ai Societăţilor Române de Radio şi Televiziune, Liviu Popescu şi Ramona Săseanu.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu OUG 89/2021 pentru completarea articolului 46 al Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv.

Termenul de depunere a amendamentelor de către comisiile de specialitate este 3 septembrie, iar cel de depunere a raportului 8 septembrie, proiectul urmând să fie dezbătut în procedură de urgenţă, a anunţat preşedintele de şedinţă, deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu.

Ordinea de zi şi programul de lucru au fost aprobate cu unanimitatea celor prezenţi.

Potrivit proiectului de ordonanţă, în cazul în care desemnarea conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv a Societăţii Române de Televiziune nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Legislativului în sesiune extraordinară, mandatul se prelungeşte de drept pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Actul normativ constată, între altele, că, în prezent, nu există cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

‘Legea nr. 41/1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu reglementează situaţia în care, la încetarea mandatului de 60 de zile a directorului general interimar numit de către Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, nu sunt efectuate demersurile necesare pentru numirea conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune sau pentru o nouă numire a unui director general interimar. (…) În lipsa acestor măsuri legislative luate în regim de urgenţă, impuse de o situaţie extraordinară, există riscul unor consecinţe deosebit de grave asupra funcţionării Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune’, se argumentează în iniţiativa legislativă.

Liviu Popescu şi Ramona Săseanu au fost validaţi în luna mai a acestui an, de către Parlament, pentru funcţiile de directori generali interimari ai SRR şi SRTv, după ce rapoartele de activitate ale celor două instituţii au fost respinse de plenul Camerelor reunite.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks