Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, cu 245 de voturi şi 12 abţineri, reexaminarea, la cererea preşedintelui României, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii monumentelor de for public nr.120/2006, potrivit căruia se instituie un sistem digitalizat pentru accesarea informaţiilor despre monumentelor istorice.
Potrivit proiectului, fiecărei lucrări de artă plastică, artă monumentală de for public, din categoria prevăzută în proiect, prin Institutul Naţional al Patrimoniului i se alocă un sistem standardizat de codare cu formă de bare bidimensionale care va redirecţiona utilizatorul către pagina dedicată site-ul web ce va conţine informaţii de specialitate şi de identificare a personalităţii sau evenimentului marcat.
Proiectul mai prevede că fac parte din categoria lucrărilor de artă plastică, artă monumentală de for public, în condiţiile prezentei legi, şi următoarele categorii de lucrări aflate în spaţii publice pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale; lucrări comemorative situate pe monumente istorice de grupa A şi B sau în zona de protecţie a acestor clădiri, conform prevederilor legii nr 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată , cu modificările şi completările ulterioare; fântâni decorative, artistice; mobilier urban de dimensiuni monumentale cu caracter decorativ; sculpturi monumentale rezultate în urma organizării de tabere de creaţie plastică, reamplasare în spaţii publice situate în zona de protecţie a monumentelor istorice de grupa A şi B, conform prevederilor din Legea nr 422/2001.
Plăcile sau lucrările comemorative situate în alte zone decât cele prevăzute de proiect sunt de următoarele tipuri: plăci comemorative dedicate unor personalităţi istorice, culturale, ştiinţifice, sportive sau din alte domenii; plăci comemorative dedicate unor monumente, evenimente istorice, clădiri demolate.
Fapta proprietarului sau administratorului unui monument de for public de a nu îl întreţine în mod corespunzător sau de a nu remedia degradările survenite, într-un termen de maximum şase luni de la data sesizării oficiale a degradării, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 15.000 de lei.
Deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, a subliniat că acest proiect legislativ arată o bună practică a dialogului.
‘Acest proiect legislativ arată o bună practică a dialogului, negocierii şi a unei colaborări foarte bune între toate partidele parlamentare. A fost o discuţie care a durat foarte mult timp, dar iată că astăzi dă roade şi le mulţumesc tuturor colegilor care au fost proactivi în această discuţie. Această uniformizare a elementelor care vor informa publicul, cu privire la monumentele de for public, este necesară şi este binevenită. Elementul nou care face diferenţa faţă de monumentele istorice care au parte de un afişaj similar este anume informaţiile care pot fi accesate şi în mod digital’, a declarat Bulai.
Deputatul AUR Dan Tanasă a semnalat faptul că pe multe monumente din Transilvania există harta ‘Ungariei mari’.
‘În chestiunea monumentelor istorice vreau să semnalez, să aduc în atenţia colegilor care încă mai au puţină urmă de demnitate românească că Transilvania este împânzită de zeci de monumente închinate Ungariei mari sau care au harta Ungariei mari, închinate unor criminali de război sau a unor fascişti, unor criminali care au tras cu tunul şi cu puşca în români în Transilvania. Situaţia este absolut halucinantă, inacceptabilă, există cazuri în care sunt monumente mai vechi pentru care s-au obţinut autorizaţii, chiar în judeţul Harghita, iar acum pe nepusă masă a apărut o hartă a Ungariei mari pe aceste monumente. (…) Una este politica, una este coaliţia de guvernare şi alta este demnitatea şi respectul reciproc’, a susţinut Tanasă.
‘Spuneţi ‘Stop’ urii! Ştim că sunteţi cumpăraţi de ruşi şi primiţi bani pentru a disemina ura între minorităţi în România. Terminaţi cu acest circ ieftin!’, a replicat Iulian Bulai.
Deputatul AUR Georgel Badiu l-a invitat pe Iulian Bulai să facă afirmaţii care se pot dovedi. ‘Până atunci, iniţiază o lege prin care statul român sau ceilalţi colegi patrioţi să blocheze toate activele Rusiei din România, până se recuperează valoarea Tezaurului care nu ne-a mai fost înapoiat. Să vă văd, patrioţilor!’, a completat Badiu.
Camera Deputaţilor este for decizional decizional în acest caz.