Deputatul AUR Dan Tanasă, preşedintele Comisiei de egalitate de şanse dintre femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, a declarat că există ‘îmbunătăţiri privind calitatea de decideţi politici’ în cazul femeilor din România, dar mai sunt foarte multe de făcut pentru a combate violenţa domestică împotriva femeilor şi traficul de carne vie, teme care ‘ne situează pe locuri ruşinoase în statisticile europene’.
El a amintit că la data de 8 mai este marcată Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, ‘demersul fiind instituit prin Legea 23/2015 pentru promovarea egalităţii de şanse între sexe, ca parte integrantă a politicilor sociale din România’.
‘Egalitatea de şanse presupune că toate fiinţe umane sunt libere să-şi dezvolte capacităţile personale şi să-şi aleagă parcursul în viaţă fără limitări impuse. Faptul că diferitele comportamente, aspiraţii şi necesităţi ale femeilor şi bărbaţilor sunt luate în considerare, evaluate şi favorizate în mod egal, înseamnă că femeile şi bărbaţii se bucură de aceeaşi libertate pentru a-şi realiza aspiraţiile. În acest sens statul român şi-a asumat să facă eforturi susţinute pentru a reduce inechităţile existente, iar Comisia pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi din cadrul Camerei Deputaţilor, al cărui preşedinte am onoarea să fiu, continuă acest demers legitim şi necesar pentru viitorul femeilor din România’, a declarat Tanasă în plenul Camerei Deputaţilor.
Potrivit acestuia, ‘legile din ţara noastră afirmă faptul că prin egalitate de şanse între femei şi bărbaţi se înţelege luarea în considerare a capacităţilor nevoilor şi aspiraţiilor diferite ale persoanelor de sex masculin şi respectiv feminin şi tratamentul egal al acestora’.
‘Este totuşi necesar necesar să observăm că progresele sunt lente, iar disparităţile între sexe persistă în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, remunerarea, îngrijirea şi pensiile. Pentru a elimina acestei disparităţi şi pentru ca statele din Europa să-şi poată valorifica pe deplin potenţialul în afaceri politică şi societate autorităţile europene şi statul român au o strategie ce defineşte un set de acţiuni-cheie prin care se numără şi următoarele: încetarea violenţei bazată pe sex şi eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participări şi a unor oportunităţi egale pe piaţa forţei de muncă, inclusiv a egalităţii de remunerare şi realizarea unei echilibru între bărbaţi şi femei în procesul decizional şi în politică’, a arătat deputatul AUR.
El a adăugat că, ‘cu un punctaj de 54,4% din 100, România se clasează pe locul 26 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte indiciile egalităţii de sexe’.
‘Scorul său este cu 13,5 puncte mai mic decât media Uniunii Europene, iar faţă de anul 2010 acest punctaj a crescut cu doar 3,6 puncte. De asemenea, pentru majoritatea ţărilor ce au aparţinut fostului bloc socialist, decalajele între femei şi bărbaţi ar putea fi eliminate abia peste 134 de ani – un declin faţă de evaluarea din 2020 care indica o durată de 107 ani. Observăm totuşi îmbunătăţiri privind calitatea de decideţi politici în cazul femeilor din România, astfel că ponderea femeilor cu funcţie de ministru şi de parlamentar a crescut de la 7 la 17%, în cazul femeilor miniştri, şi de la 10 la 20% în cazul femeilor parlamentari. România mai are însă foarte multe de făcut pentru a combate violenţa domestică împotriva femeilor şi traficul de carne vie, teme care din păcate ne situează pe locuri ruşinoase în statisticile europene. În acelaşi timp, decalajul de remunerare între femei şi bărbaţi este printre cele mai mici din Europa, România fiind mai avansată din acest punct de vedere decât majoritatea ţărilor occidentale’, a transmis Dan Tanasă.