AcasăStiri generaleCameră: Inventarierea activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii din birourile parlamentare - la...

Cameră: Inventarierea activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii din birourile parlamentare – la finalul mandatului deputaţilor şi senatorilor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de modificare a legii contabilităţii, care prevede că inventarierea activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii din cadrul birourilor parlamentare se va face la finalul mandatului deputaţilor şi senatorilor.

S-au înregistrat 253 de voturi pentru, unul împotrivă şi 7 abţineri.

Proiectul modifică în acest sens Legea contabilităţii nr. 82/1991.

Actul normativ vizează realizarea inventarierii generale a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii aferente activităţii deputaţilor şi senatorilor în cadrul birourilor parlamentare la finalul mandatului de deputat sau senator.

Măsura are în vedere ‘corelarea cu dispoziţiile constituţionale privitoare la durata mandatului de deputat sau senator, precum şi a reducerii cheltuielilor la nivelul autorităţii legislative’, se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de deputaţii Ovidiu Ganţ, Alfred Simonis şi Gabriel Andronache.

‘Prin excepţie, cele două Camere ale Parlamentului, prin structurile de specialitate, efectuează inventarierea generală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii aferente activităţii deputaţilor şi senatorilor în cadrul birourilor parlamentare, la finalul mandatului de deputat sau senator’, prevede proiectul.

Legea contabilităţii în vigoare prevede că societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile cooperatiste şi celelalte persoane juridice au obligaţia să efectueze inventarierea generală a elementelor de activ şi de pasiv deţinute la începutul activităţii, cel puţin o dată pe an pe parcursul funcţionării lor, în cazul fuziunii sau încetării activităţii, precum şi în alte situaţii prevăzute de lege.

Deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ a precizat, la dezbateri, că prin această modificare legislativă se va produce o economie de resurse financiare şi umane.

‘Propunem o chestiune de natură tehnică. Vrem să aliniem nişte proceduri administrative ale Camerei Deputaţilor şi Senatului la mandatul de deputat şi senator. Este discutat aspectul şi cu secretariatele generale, astfel încât să producem o economie de resurse financiare, dar şi umane. Sunt proceduri depăşite, anacronice, pe care vrem să le înlocuim de aşa manieră încât să producem o economie bugetelor celor două Camere, dar şi să reducem birocraţia în ceea ce priveşte chestiunile de arhivare de documente, etc’, a afirmat Ganţ.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks