USR a avut tot timpul pârghii pentru a ajuta la reformarea educaţiei, iar problemele din educaţia românească trebuie privite în ansamblu, a afirmat luni deputatul PNL Onuţ Valeriu Atanasiu.
‘USR a avut tot timpul pârghii pentru a ajuta la reformarea educaţiei, dar îi înţeleg. E complicat să te implici, înseamnă muncă, înseamnă să-ţi asumi riscuri, eventual paşi greşiţi. Cum să faci aşa ceva când nu eşti în stare să semnezi în jumătate de an un proiect declarat eligibil, cum s-a întâmplat în cazul domnului ministru Cristian Ghinea? Din păcate, irosim timpul în care ar trebui să muncim pentru a oferi explicaţii repetenţilor guvernării’, a declarat deputatul PNL, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple depuse de USR împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, sunt multe probleme de rezolvat în educaţia românească.
‘Sunt multe probleme de rezolvat în educaţia românească, ele trebuie privite însă în ansamblu, dacă vrem cu adevărat să le soluţionăm. Aşa, ca o primă chestiune, cred că ar trebui să ştie colegii noştri de la USR că anul şcolar se încheie pe 31 august. (…) În schimb, semnatarii moţiunii nu pomenesc nimic de faptul că în perioada pandemiei au fost depuse pentru educaţie sute de proiecte la Ministerul Fondurilor Europene condus de ‘salvatorul României’, Cristian Ghinea. De exemplu, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Galaţi au depus în noiembrie 2020 un proiect de 2,6 milioane de euro pentru dotarea cu tablete, laptopuri şi table inteligente a 35 de unităţi de învăţământ din judeţ. Deşi proiectul a fost declarat eligibil, în luna mai a anului trecut, ministrul Ghinea nu a găsit timp să-l semneze până în toamnă când a părăsit funcţia fugind de la minister’, a susţinut Atanasiu.
El a adăugat că ‘se mai vorbeşte în moţiune de salariile din educaţie, care sunt şi au fost o problemă, însă când ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a propus, în şedinţă de guvern, creşteri salariale, nu a avut şi susţinerea miniştrilor USR’.
‘Se critică programul ‘Masă caldă în şcoli’. Trebuie să realizez că el a fost implementat ca program pilot de către PNL, atunci când nu era la guvernare şi s-a ajuns la 150 de şcoli implicate în acest program, atunci când a ajuns la guvernare, iar prin programul naţional de reducere a abandonului şcolar numărul lor poate depăşi 3.000 de unităţi de învăţământ. Reproşaţi faptul că 40.000 de absolvenţi de liceu nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat. Uitaţi intenţionat sau din nepricepere că există o a doua sesiune în toamnă, plus faptul că în nicio ţară din lume toţi absolvenţii nu obţin acest calificativ. În România mulţi elevi nu doresc, deoarece există anual peste 40.000 de locuri în învăţământul postliceal sanitar sau de maiştri. Pentru acest tip de învăţământ nu se solicită la înscriere diplomă de Bacalaureat’, a detaliat deputatul PNL.