Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de aprobare a OUG 92/2022, introducând prevederea potrivit căreia operatorii economici cu specific feroviar vor fi exceptaţi de la condiţia reducerii pierderilor sau a restanţelor înregistrate în anul precedent impusă pentru majorarea cheltuielilor salariale faţă de nivelul programat în ultimul buget.
S-au înregistrat voturi 171 ‘pentru’, 36 ‘contra’, 49 abţineri.
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.92/2022 are ca obiectiv de reglementare modificarea art.34 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.
Actul normativ instituie posibilitatea ordonatorilor de credite din Ministerul Afacerilor Interne de a angaja şi de a utiliza fonduri publice prin utilizarea acreditivelor sau prin efectuarea de plăţi în avans pentru achiziţiile de active nefinanciare, bunuri materiale, servicii sau/şi lucrări destinate executării misiunilor specifice Ministerului Afacerilor Interne, pentru care perioada de realizare depăşeşte anul bugetar în care a fost realizat angajamentul legal sau pentru care furnizorii nu doresc să livreze produsele în situaţia în care plata nu se realizează prin utilizarea unor astfel de instrumente.
Deputaţii au aprobat introducerea, la propunerea PSD, a unui articol nou potrivit căruia operatorii economici cu specific feroviar vor fi exceptaţi de la condiţia reducerii pierderilor şi a restanţelor, impusă pentru majorarea cheltuielilor salariale.
‘Prin derogare de la Legea nr. 69 din 2010 a responsabilităţii fiscal bugetare, pentru aplicarea prevederilor art.17 din Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, operatorii economici cu specific feroviar se exceptează de la prevederile alin.(7) al
art.63 din Legea bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022′, prevede textul adoptat.
Conform alin. 7 art. 63, operatorii economici la care statul este acţionar, iar în anul 2022 au înregistrat pierderi şi/sau plăţi restante, după caz, pot prevedea în bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2023 majorarea cheltuielilor de natură salarială faţă de nivelul programat în ultimul buget de venituri şi cheltuieli aprobat conform prevederilor legale, cu condiţia reducerii pierderilor şi/sau a plăţilor restante realizate în anul precedent, după caz.
‘Contextul economic actual a determinat, în principal, o scădere a puterii de cumpărare, generată de creşterea, în anul 2023, faţă de anul 2022, a preţurilor la gazele naturale, energie electrică, combustibil, precum şi la materiale, în ansamblul lor, generând astfel o prognoză de creştere a cheltuielilor pentru anul 2023. Pe cale de consecinţă, pentru anul în curs, nu poate fi impusă condiţionalitatea (cu privire la reducerea pierderilor şi/sau a plăţilor restante realizate în anul 2022 – n.r.) pentru operatorii economici (…) la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, de a putea prevedea în bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2023 majorarea cheltuielilor de natură salarială faţă de nivelul programat în ultimul buget aprobat’, se arată în motivarea amendamentului.
Camera Deputaţilor este for decizional.