Deputatul UDMR Rozalia Biro a afirmat, luni, că diplomaţia din România i-a convins pe toţi cei care au fost critici înainte în privinţa susţinerii României pentru aderarea la Schengen – Franţa, Germania, Finlanda, Olanda şi Suedia -, iar schimbarea imprevizibilă a atitudinii Austriei nu este imputabilă ţării noastre şi instituţiilor româneşti.
‘8 decembrie 2022, JAI a respins aderarea României la Schengen. UDMR din primul moment s-a poziţionat clar. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil – a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Ştiam cu toţii că România îndeplineşte toate criteriile de aderare. Diplomaţia din România i-a convins pe toţi cei care au fost critici înainte în privinţa susţinerii noastre: Franţa, Germania, Finlanda, Olanda şi Suedia. Trebuie să ne fie clar tuturor că schimbarea imprevizibilă a atitudinii Austriei nu este imputabilă României şi nici instituţiilor româneşti. Nu a existat nicio explicaţie logică pentru care România ar fi putut să se aştepte la o astfel de atitudine din partea cancelarului Austriei, cu atât mai mult cu cât relaţiile bilaterale cu Austria au fost întotdeauna foarte bune’, a declarat deputatul UDMR, în plenul Camerei, la dezbaterea ‘Ora Guvernului’ la care a participat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Ea a menţionat că ‘această schimbare de ultim moment a Austriei, care i-a luat prin surprindere chiar şi pe reprezentaţii instituţiilor austriece, a fost decisă în mod nedrept faţă de România pentru a pune presiune pe Comisia Europeană astfel încât să obţină lista de acţiuni în domeniul migraţiei cu care să se prezinte ulterior în faţa electoratului propriu’.
‘Analiza obiectivă a trecutului ne face să ne punem întrebarea: am făcut tot ce s-a cerut pentru a obţine aderarea la Schengen? La această întrebare răspunsul este ‘da’. Am făcut tot ce s-a putut pentru a atinge acest scop? Din retrospectiva celor 16 ani de pregătire şi adoptare a măsurilor necesare de la momentul aderării la UE şi asumării obiectivelor de aderare la spaţiul Schengen, putem afirma că ‘nu’, pentru că întotdeauna se poate face mai mult’, a spus deputatul UDMR.
Rozalia Biro a adăugat că este esenţial, în acest moment, ce s-a făcut din 8 decembrie 2022 până în prezent pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
‘Din primele zile ale acestui an, MAE a început ofensiva diplomatică pentru promovarea acestui obiectiv atât de important al României. Dialogul la cel mai înalt nivel dintre cei doi preşedinţi de stat, urmat de retrimiterea ambasadorului României, Emil Hurezeanu, la Viena a însemnat reluarea dialogului cu Austria. Este important că s-a obţinut reconfirmarea susţinerii din partea statelor membre UE, care sunt şi state Schengen. Avem siguranţa că beneficiem în continuare de capital clar de simpatie şi susţinere’, a susţinut Rozalia Biro.