AcasăStiri generaleCameră - Ora Guvernului/ Csep Eva-Andreea (UDMR): Sistemul de pensii din România...

Cameră – Ora Guvernului/ Csep Eva-Andreea (UDMR): Sistemul de pensii din România nu este unul corect

Sistemul de pensii din România nu este unul corect, a declarat, luni, deputatul UDMR Csep Éva-Andrea, ea afirmând că principiul contributivităţii trebuie respectat.

Într-o intervenţie la Ora Guvernului, deputata UDMR a arătat că orice discuţie despre sistemul de pensii în România este bine-venită şi constructivă şi, chiar dacă sunt multe nelămuriri, dezideratul este unul comun.

‘Valoarea pensiilor acordate în România sunt oglinda societăţii. Două treimi dintre pensionarii României au pensii sub 2.000 de lei, după cum arată statistica pensiilor aflate în plată, iar un milion de români trebuie să se descurce cu mai puţin de 1.000 de lei. În această sală nu cred că există un parlamentar care nu ar dori să găsească o soluţie vizibilă pentru a mări aceste pensii. În aceste momente de criză economică, formaţiunile politice din coaliţia de guvernare caută o soluţie pentru a găsi o rezolvare, a veni în ajutorul persoanelor care au lucrat o viaţă întreagă şi prin muncă cinstită au contribuit la sistemul de pensii. (…) Subliniez că pe parcursul anilor lucraţi aceşti pensionari au contribuit la sistemul de pensii, dar sistemul nu este unul corect. În opinia mea, putem reconstrui sistemul de pensii din România pe baze solide, pornind de la cel mai important principiu – cel al contributivităţii pentru toate categoriile. UDMR va rămâne consecvent şi susţinem că principiul contributivităţii trebuie respectat, iar noul sistem de pensii trebuie să se bazeze pe acesta’, a transmis Csep Eva-Andrea.

Potrivit acesteia, principiul contributivităţii trebuie urmat şi de cei care sunt în serviciul public, respectiv cei care au incompatibilităţi, interdicţii şi nu au voie să se ocupe de altceva.

‘Statul are obligaţia de a lua decizie dacă peste contributivitate le mai acordă puncte în plus pentru anii lucraţi sau nu. Trebuie să eliminăm multe inechităţi. De exemplu, este inadmisibil că unii se pot pensiona la vârsta de 45 de ani, cu pensii speciale, iar mulţi după 35 – 40 de ani lucraţi au contribuţiile achitate, trăiesc cu o pensie minimă socială de 1.000 de lei. O altă inechitate este vârsta de la care poţi beneficia de acea pensie specială. (…) Nicio pensie nu trebuie să fie mai mare decât salariul net, în momentul în care persoana beneficiară de drepturi solicită pensionarea. (…) Avem nevoie de o nouă lege, una foarte simplă’, a mai susţinut deputata UDMR.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks