Deputaţii au adoptat marţi, cu 289 de voturi ‘pentru’, şi două voturi ‘contra’, un proiect de lege privind aprobarea programului guvernamental ‘Noua casă’, care facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.
Deputaţii au adoptat, astfel, proiectul de Lege privind aprobarea OUG 129/2020 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ‘O familie, o casă’.
‘Se adoptă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129 din 31 iulie 2020 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ‘O familie, o casă’, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.704 din 5 august 2020′, precizează un amendament iniţiat de Miklós Zoltán, deputat UDMR.
Beneficiarii pot achiziţiona prin acest program: locuinţe noi, locuinţe consolidate şi alte categorii de locuinţe.
Potrivit proiectului, programul ‘Noua Casă’ diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel: cu un preţ de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuinţelor achiziţionate prin program, noi, vechi sau consolidate, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%; cu un preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro – locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.
Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000/140.000 euro, cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.
Deputatul UDMR Miklos Zoltan a declarat că respingerea proiectului ar fi însemnat reîntoarcerea la varianta din Ordonanţa 60/2009, respectiv la ‘nişte condiţii mult mai restrictive prin care practic foarte puţine persoane ar fi eligibile şi ar putea avea acces la acest credit’. ‘Vorbim doar despre acele familii care au un venit sub 4.500 de lei în cazul familiilor fără copii, iar în cazul familiilor cu copii doar acele familii care au un venit sub 7.000 de lei ar mai fi eligibile. Practic am risca să blocăm tot programul. Acesta a fost motivul pentru care noi, cei de la UDMR, am considerat că trebuie să venim cu amendamente şi acesta este motivul pentru care avem în faţă acum un raport de adoptare. Considerăm că acest program trebuie continuat, considerăm că la câteva săptămâni de la lansarea programului ‘Noua casă’ pe 2022, care are un buget considerabil, de 1,5 miliarde de lei, nu putem risca să blocăm tot programul. (…) Grupul UDMR va susţine şi alte iniţiative de acest gen, care au ca obiect sprijinul familiilor’, a afirmat deputatul.
Şi grupul parlamentar al AUR va vota acest proiect legislativ ‘cu titlul ciudat’, a anunţat în plen deputatul Alin Coleşa. ‘Vinovat de această situaţie este votul PSD din Senatul legislaturii trecute care a transformat adoptarea în respingerea programului ‘Noua Casă’. Doi ani de prostii, de gândiri, de răzgândiri, de bâlbâieli, de şovăieli, care au costat mult poporul român. S-a întrerupt programul ‘Noua casă’ ‘, a arătat deputatul AUR.
Potrivit acestuia, un mare avantaj al proiectului este eliminarea restricţiilor unui venit maxim pentru familiile cu copii, iar la ‘părţile mai puţin bune’ se înscrie diferenţa incorectă între creditarea acordată pentru o locuinţă aşa-zis veche – 70.000 de euro – faţă de o locuinţă nouă – 140.000 de euro, în condiţiile în care ar fi fost necesare mai degrabă necesare nişte condiţii minimale cum ar fi izolaţie, risc seismic, căi de acces, servicii.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.