Acasă55Cameră/Şedinţă solemnă prilejuită de comemorarea atentatelor din 11 septembrie 2001

Cameră/Şedinţă solemnă prilejuită de comemorarea atentatelor din 11 septembrie 2001

Camera Deputaţilor s-a reunit marţi în şedinţă solemnă prilejuită de comemorarea atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii care au dus la moartea a aproape 3.000 de oameni.

Şedinţa a început printr-un moment de reculegere în memoria victimelor acestor atentate.

Deputatul PNL Florin Alexe a amintit că atentatele care au avut loc în SUA, în urmă cu 20 de ani, au fost îndreptate împotriva valorilor şi civilizaţiei occidentale, fiind ucişi mii de oameni nevinovaţi şi cinci români, care au devenind astfel victimele ‘unui plan diabolic conceput de minţi întunecate’.

‘Tragedia petrecută în America, în urmă cu 20 de ani, a provocat reacţia lumii civilizate. Lumea avea să se schimbe radical, iar România s-a angajat alături de Statele Unite ca un aliat statornic în lupta împotriva acestui flagel global. (…) Dacă vrem să rămânem parte a lumii libere, trebuie să combatem orice formă de extremism’, a spus Florin Alexe, care şi-a exprimat recunoştinţa în privinţa eforturilor soldaţilor români din Irak şi Afganistan.

Deputatul AUR Mircea Chelaru a subliniat că nu marcăm doar un moment de tristeţe a umanităţii şi de invocare a unui punct de cotitură în civilizaţia umanităţii, acesta fiind transferat ca pe o problemă de reflecţie asupra stării în care se găseşte la ora actuală societatea umană.

‘2001 a însemnat pentru umanitate intrarea în era exerciţiului terorismului de stat. Împotriva acestui tip de terorism se produce această alianţă cvasi-universală, pentru a combate filozofia morţii. Este momentul în care crima publică este introdusă în viaţa şi starea naţiunilor. (…) Teroristul este fiinţa fără chip. (…) Doctrina terorismului este una singură: este doctrina morţii, ca singură revanşă a neputinţei sale. Sloganul e simplu: ‘Cu moartea prin moarte răzbunând”, a spus deputatul.

Deputata PSD Ana Cătăuţă a arătat că atacul din 2001, care a cutremurat întreaga planetă, a fost poate cel mai sângeros din istoria modernă, un atac terorist asupra a două simboluri şi în care au murit 3.000 de oameni.

”11 septembrie’ a fost şi un accelerator al istoriei, a fost un atac asupra valorilor noastre morale şi fundamentale. A fost prima data în istoria NATO în care a fost invocat şi activat articolul 5. (…) A fost şi pentru prima dată când Occidentul a pornit un război împotriva terorismului. Însă ’11 septembrie’ a fost şi un moment de conştientizare a faptului că istoria modernă, cea de după Războiul Rece, se confruntă şi cu noi tipuri de ameninţări. De asta, o ţară cu geografia României nu-şi permite să nu fie parte a unui sistem de apărare stabil şi puternic, aşa cum este cel pe care ni-l oferă parteneriatul strategic cu America şi apartenenţa noastră la NATO’, a subliniat Ana Cătăuţă.

Deputatul USR PLUS Adrian Wiener consideră că ‘mantra terorismului se poate reduce la ceea ce a spus unul dintre ei cu puţin timp înainte să moară: ‘Noi iubim moartea mai mult decât iubiţi voi viaţa’.

‘Este o justificare a ceva iraţional, a unei forme de intoleranţă care are rădăcini biologice. Să nu uităm acest lucru. (…). Pericolul cred că este permanent şi iminent, iar pentru aceasta nu cred că există soluţii simple, ci doar ataşamentul constant, reiterat prin educaţie, la un set de valori la nişte principii care, poate, pe termen lung, ne face să aparţinem unei lumi în care copiii noştri vor să trăiască, în care spaima colectivă să fie cât mai mică şi în care să iubim doar viaţa’, a spus deputatul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks