Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Microtehnologie (IMT) îşi va îmbunătăţi capacitatea de cercetare în domeniul monitorizării calităţii aerului, alături de instituţii de cercetare din Irlanda şi Italia, printr-un proiect finanţat de Comisia Europeană, informează un comunicat de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
‘Proiectul Net4Air, coordonat de IMT Bucureşti, este o acţiune de coordonare şi suport finanţată de către Comisia Europeană în cadrul programului Twinning, care urmăreşte să îmbunătăţească activităţile de colaborare între instituţiile de cercetare din ţările emergente şi omologii de top la nivelul UE, pentru a creşte capacităţile de cercetare ale instituţiei gazdă, precum şi expertiza de cercetare a personalului său’, afirmă sursa citată.
‘Net4Air’ va fi un proiect de cercetare exploratorie, care urmăreşte dezvoltarea unei platforme de monitorizare a aerului, purtabile/portabile, bazată pe nanoelectronică.
Sistemele accesibile de monitorizare a calităţii aerului vor permite persoanelor şi organizaţiilor posibilitatea de a contribui la obţinerea de date locale despre calitatea aerului.
‘Proiectul ştiinţific ‘Platformă purtabilă şi/sau portabilă pentru monitorizarea aerului’, care include senzori, electronică, achiziţie, procesare de date şi comunicare, dispozitive purtabile şi/sau portabile, va demonstra capacitatea IMT şi a partenerilor săi de a răspunde unor provocări majore la nivel european, cum ar fi schimbările climatice, ajutând totodată România să monitorizeze şi să reducă poluarea aerului’, se arată în comunicat.
La finalul proiectului, România va beneficia de existenţa unui centru de excelenţă în nanoelectronică format în cadrul proiectului prin alăturarea altor actori din cercetare (din institute de cercetare, departamente universitare, ONG-uri de mediu, laboratoare naţionale acreditate, IMM-uri) în jurul partenerilor consorţiului.
Proiectul, coordonat de către IMT, are ca parteneri University College Cork – Tyndall National Institute (Irlanda) şi Consiglio Nazionale delle Ricerche – Institutul de Nanotehnologie (Italia).