Procurorii DIICOT Caraş-Severin şi poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat miercuri 14 percheziţii domiciliare în judeţele Caraş – Severin şi Timiş, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, deţinere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de efecte psihoactive.
Potrivit unor comunicate ale IPJ Caraş-Severin şi DIICOT Caraş-Severin, 18 persoane urmează a fi conduse la audieri, pe numele acestora fiind emise mandate de aducere.
Între consumatorii de droguri se numără şi minori, o parte dintre aceştia având nevoie de îngrijiri medicale în spitale din Reşiţa şi Caransebeş.
‘În cauză, s-a reţinut faptul că în perioada 2021 – 2023, în municipiile Reşiţa şi Caransebeş, au acţionat trei grupări infracţionale, care ar fi colaborat între ele, în desfăşurarea activităţii infracţionale. Iniţial, membrii grupărilor ar fi distribuit substanţe psihoactive tinerilor din zonă, contra unor sume de 50 lei pentru 0,2 grame, în medie, ceea ce ar fi dus rapid la creşterea substanţială a veniturilor celor bănuiţi’, precizează IPJ Caraş-Severin.
În timp, suspecţii şi-ar fi creat o vastă reţea de clienţi, extinzându-şi activitatea infracţională în sfera drogurilor de mare risc, şi, în repetate rânduri, ar fi amestecat substanţe psihoactive cu alte substanţe, cu scopul de a mări efectele produse în urma consumului. În acest fel, noile substanţe au provocat rapid o stare de dependenţă, arată poliţiştii.
‘Ca urmare a activităţilor desfăşurate de membrii grupărilor, s-a constatat un număr mare de cazuri de consum în rândul minorilor, unii dintre aceştia fiind transportaţi pentru îngrijiri medicale la unităţile sanitare din Reşita şi Caransebeş. Totodată, membrii grupărilor au acceptat drept plată pentru substanţele comercializate diferite bunuri provenite din comiterea de infracţiuni’, se arată într-un comunicat al DIICOT Caraş-Severin, remis AGERPRES.
Substanţele ar fi fost procurate de către suspecţi de la diferiţi furnizori din judeţul Timiş şi distribuite en-detail către tineri care ar fi devenit ulterior, la rândul lor, furnizori pentru alţi tineri din mediul relaţional, ciclul aprovizionare-transport-distribuire efectuându-se aproape zilnic.
Suportul de specialitate în această anchetă a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi Biroul Tehnic şi Criminalistică din cadrul DIICOT- Structura Centrală.
Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Timişoara şi Arad, IPJ Caraş-Severin, Jandarmeriei Caraş-Severin şi Grupării de Jandarmi Mobile ‘Glad Voievod’ Timişoara, precum şi a inspectorilor fiscali ai Direcţiei Regionale Vamale Timiloara.