Primarul comunei Şopotu Nou, Păun Baba, arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată, a fost suspendat din funcţie printr-un ordin al prefectului judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a informat miercuri Instituţia Prefectului.
Suspendarea primarului durează până la încetarea măsurii de arestare preventivă, în 11 iulie, atribuţiile acestuia urmând să fie preluate de viceprimarul comunei.
‘Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a emis, în data de 15 iunie 2021, Ordinul privind constatarea suspendării de drept a mandatului de primar al comunei Şopotu Nou, judeţul Caraş-Severin, al domnului Baba Păun, ca urmare a adresei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Timişoara, transmise Instituţiei Prefectului-Judeţul Caraş-Severin în data de 14.06.2021 şi înregistrată cu nr. 9876/14.06.2021, prin care s-a comunicat mandatul de arestare preventivă nr. 30/UP, emis la data de 12.06.2021, cu privire la inculpatul Baba Păun, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iunie 2021 până la data de 11 iulie 2021 inclusiv. Suspendarea durează până la încetarea măsurii de arestare preventivă’, se arată într-un comunicat al Prefecturii Caraş-Severin remis miercuri AGERPRES.
Potrivit procurorilor anticorupţie, primarul Păun Baba este acuzat de comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată, aceeaşi încadrare fiind stabilită în cauză şi în cazul unui diriginte de şantier, persoană fizică.
Procurorii arată că în perioada 2011-iunie 2021, cei doi suspecţi ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcţii, martor în cauză, 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanţat din fonduri nerambursabile.
Contractul avea ca obiect realizarea unui sistem de alimentare cu apă potabilă, a reţelei de canalizare şi a unei staţii de epurare în comuna Şopotu Nou, modernizarea unor străzi şi drumuri comunale şi a căminului cultural Stancilova. Contractul a fost încheiat în anul 2011 de Primărie cu societatea omului de afaceri.
‘Concret, în contextul menţionat mai sus, suspecţii ar fi primit, în mai multe tranşe, sume de bani şi foloase necuvenite, după cum urmează: suspectul Baba Păun – suma totală de 90.000 lei, dirigintele de şantier – suma totală de 98.000 lei şi materiale de construcţii şi obiecte sanitare în valoare totală de 59.864 lei. Foloasele respective ar fi fost pretinse şi primite de suspecţi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, respectiv acceptarea la plată a documentelor emise de societatea martorului (situaţii de lucrări), recepţia, plata lucrărilor executate etc.’, se menţionează întru-un comunicat al DNA.
În acelaşi context, procurorii anticorupţie susţin că pe data de 11 iunie, dirigintele de şantier ar fi primit de la omul de afaceri suma de 38.000 de lei, reprezentând o tranşă din cei 98.000 lei menţionaţi, moment în care s-a constatat flagrantul, se precizează în comunicatul DNA.