Guvernul îşi va anunţa, în perioada următoare, decizia privind organizarea de alegeri parţiale, după ce în cadrul şedinţei de miercuri a fost prezentată o informare a Autorităţii Electorale Permanente în legătură cu localităţile care au rămas fără primar, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
‘În cadrul şedinţei de guvern a fost prezentată informarea Autorităţii Electorale Permanente în legătură cu localităţile unde este nevoie de organizare de alegeri şi în perioada următoare Guvernul îşi va anunţa decizia. Astăzi, pot să vă confirm că a fost prezentată această situaţie. (…) De îndată ce decizia va fi luată o să comunicăm’, a precizat Cărbunaru, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Deputatul independent Ludovic Orban a cerut, miercuri, Guvernului să respecte dreptul la vot al cetăţenilor din 50 de localităţi fără primar ales, acuzând Cabinetul Ciucă de abuz în funcţie.
‘De peste un an de zile, sunt zeci de localităţi unde a fost vacantată funcţia de primar. De peste un an de zile, în ciuda demersurilor pe care le-am pornit, Guvernul refuză să respecte dreptul la vot al cetăţenilor din cele peste 50 de localităţi în care nu există primar ales de cetăţeni. (…) Guvernul calcă în picioare dreptul la vot al cetăţenilor din aceste comunităţi locale şi compromite programele de dezvolare prin faptul că nu permite cetăţenilor să-şi aleagă un primar care conduce autoritatea locală’, a arătat Orban.
La începutul lunii septembrie, USR a anunţat că a depus plângere penală împotriva premierului Nicolae Ciucă, a liderului PSD, Marcel Ciolacu, a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a prefectului Capitalei, Toni Greblă, şi a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, pe care îi acuza că refuză să organizeze alegerile locale în Sectorul 5 al Capitalei.
‘Într-un final s-a decis AEP să respecte legea şi a trimis informarea către Guvern pentru organizarea alegerilor şi pentru Primăria Sectorului 5. Asta nu înseamnă că onorabilul domn Mituleţu-Buică scapă de răspundere, pentru că deja a întârziat nepermis de mult organizarea alegerilor. A trimis informarea cu o întârziere de 60 de zile’, a scris miercuri, pe Facebook, Alexandru Dimitriu, candidatul desemnat de USR la Sectorul 5.
El a menţionat că, potrivit art. 126 alin. (1) din Legea 115/2015, ‘odată cu data alegerilor, Guvernul stabileşte, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne şi a Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale’.
Miercuri, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a figurat informarea privind localităţile în care sunt îndeplinite condiţiile pentru organizarea alegerilor parţiale pentru primar şi Consiliul local.
Conform documentului, în acest moment, potrivit comunicărilor transmise de instituţiile prefectului, la solicitarea AEP şi a informaţiilor afişate pe Portalul instanţelor de judecată, sunt întrunite condiţiile pentru organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de primar în 50 de circumscripţii electorale.
În document sunt invocate dispoziţiile articolului 146 şi articolului 160 alineatul (11) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, care ‘stabilesc un termen limită privind organizarea alegerilor locale parţiale’. AEP consideră că ‘termenul de 90 de zile prevăzut de Codul administrativ nu este un termen de decădere, astfel că neexercitarea prerogativelor Guvernului înăuntrul acestui termen nu atrage după sine sancţiunea decăderii din dreptul de a mai organiza alegerile locale parţiale peste acest termen, o dovadă de necontestat a acestui argument fiind organizarea alegerilor locale parţiale precedente’.
Totodată, AEP adresează Guvernului rugămintea de a comunica data la care intenţionează să organizeze alegerile locale parţiale.