Guvernul a aprobat, luni, prelungirea finanţării pentru schema de ajutor de stat IMM Invest Plus şi a componentelor acesteia până la 31 decembrie 2023 şi creşterea plafonului garanţiilor la 20,25 miliarde de lei de la 17,75 miliarde de lei cât a fost în cursul acestui an, a informat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
‘Un sprijin important pentru economie este decis astăzi de Guvern prin ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează OUG 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus şi a componentelor sale, IMM Invest România, Agro IMM invest, IMM Prod, Grant Construct Innovation şi Rural invest. (…) Se prelungeşte aplicarea schemei de ajutor de stat până 31 decembrie 2023, crescând, totodată, plafonul garanţiilor la 20,25 miliarde de lei de la cele 17,75 miliarde de lei, cât a fost în cursul acestui an’, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Aceste programe, a adăugat el, se vor derula prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Fondul de Contragarantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural, cu un buget al schemei de ajutor care se majorează de la 1,93 miliarde de lei la peste 2,88 miliarde de lei.
‘Numărul beneficiarilor estimaţi va depăşi 26.000. Aceste ajutoare de stat vor fi acordate sub formă de garanţii pentru împrumuturi şi granturi care vor acoperi comisionul de risc, precum şi comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a acestei garanţii. Este o componentă suplimentară, cu caracter de continuitate, pe care Guvernul o asigură’, a explicat Dan Cărbunaru.
El a anunţat şi aprobarea de către Guvern a unei alocări de 2,5 miliarde lei pentru implementarea schemei de ajutor de stat ‘Ucraina’.
‘O altă schemă de ajutor pentru mediul privat este schema de ajutor de stat Ucraina, în contextul crizei economice generate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Sunt 2,5 miliarde lei care vor fi alocaţi pentru implementarea schemei de ajutor de stat de către Exim Bank, în conformitate cu prevederile memorandumului, încadrarea schemei cadru de ajutor de stat, în contextul crizei economice generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român, aşa cum a fost aprobat acest memorandum în şedinţa de guvern din 31 august, obţinând, între timp, şi avizul Consiliului Concurenţei’, a transmis Cărbunaru.
El a arătat că aceste instrumente financiare noi vin în completarea celor care au fost adoptate în perioada pandemiei de COVID-19, astfel încât sumele alocate cu această destinaţie să fie disponibile şi, în continuare, direcţionate prin acelaşi tip de instrumente financiare către acelaşi obiectiv – antrenarea resurselor private pentru a acoperi deficitul de lichidităţi.
‘Setul de măsuri propus de Exim Bank intră în categoria măsurilor cu impact imediat în economie şi implică o direcţionare a lichidităţilor către marile companii, dar şi IMM-uri cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei, care au fost afectate de criză şi a căror sprijinire financiară cât mai rapidă este imperativă pentru a face faţă crizei generate în contextul actual. Prin acest mecanism, statul va contribui la menţinerea în piaţă a companiilor viabile, care astfel îşi vor putea continua, dezvolta activitatea în condiţii mai favorabile, evident, şi menţinând locurile de muncă. Estimările arată că acest program va contribui direct la distribuirea a 6.000 de milioane lei în economie’, a indicat Dan Cărbunaru.