Guvernul a dezbătut, miercuri, în primă lectură, un proiect de ordonanţă de urgenţă cuprinzând măsuri care să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al UE aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina fără însă a prejudicia activitatea unor companii din România, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
‘A trecut, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru completarea OG 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, un proiect care include o serie de măsuri care să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al UE aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără însă a prejudicia activitatea unor companii din România şi implicit protejând locurile de muncă din aceste companii. Astfel, se va introduce posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanţiile necesare pentru ca persoana juridică asupra căreia se aplică sancţiunile să nu poată avea acces la fonduri sau resurse economice ale entităţii deţinute sau controlate. Practic, acest mecanism de control va putea genera o serie de derogări, în sensul în care vor fi permise operaţiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru a continua activitatea economică, plata salariilor angajaţilor, plata utilităţilor, a serviciilor, a taxelor, contribuţiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenţi activităţii de producţie, achiziţie şi vânzare’, a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a menţionat că în România au fost afectate, ca urmare a acestor sancţiuni, zone precum industria metalurgică, industria auto.
‘Industrii care au impact, la rândul lor, asupra lanţurilor valorice pe orizontală şi care generează efecte multiplicatoare pentru clienţi sau furnizori, iar măsurile din acest proiect vor putea asigura continuarea activităţii şi menţinerea locurilor de muncă ‘, a completat Cărbunaru.
Acesta a punctat că aplicarea măsurilor restrictive adoptate de UE implică îngheţarea fondurilor şi a resurselor economice, inclusiv ale celor controlate de persoane şi entităţi desemnate.
‘Se află în această situaţie o serie de persoane juridice din România a căror activitate economică le-a fost blocată, generând astfel dificultăţi de aprovizionare cu materii prime şi materiale şi afectând totodată pieţele de desfacere a produselor şi serviciilor. Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, în aceste industrii activează un număr destul de mare de angajaţi pentru care ar putea exista riscul afectării locului de muncă. Doar în industria metalurgică sunt aproximativ 22.000 de persoane, în timp ce în industria auto se estimează că pot fi afectate 5000 de persoane dintre cele 200.000 angajate în domeniu în prezent. La acestea, bineînţeles, se adaugă şi lanţurile valorice pe orizontală, clienţi şi furnizori’, a detaliat Cărbunaru.
El a mai precizat că toate reglementările care vor fi incluse şi care fac parte din proiectul acestui act normativ sunt în concordanţă cu reglementările europene.