Un acord guvernamental între România şi Republica Moldova privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state urmează să fie semnat, vineri, la Chişinău, într-o şedinţă comună a celor două guverne, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
‘În privinţa comunicaţiilor, cercetării şi digitalizării, Guvernul a luat act de nota de informare privind semnarea a trei documente de cooperare bilaterală între România şi Republica Moldova în aceste domenii în cadrul şedinţei comune cu Guvernul Republicii Moldova de mâine. Prin această iniţiativă, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării propune semnarea unui acord între cele două guverne privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state’, a declarat Dan Cărbunaru, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Potrivit acestuia, România se angajează prin acest acord să sprijine Republica Moldova pentru elaborarea şi punerea în aplicare a cadrului normativ necesar şi a măsurilor de reglementare în domeniu pentru armonizarea cadrului de reglementare cu cel de nivel european, cel puţin în relaţia cu ţara noastră.
‘În condiţiile unor tarife rezonabile în domeniu, comunicarea prin mijloacele electronice între cetăţeni, mediul de afaceri, instituţiile dintre cele două state se vor putea dezvolta firesc cu efecte şi asupra altor sectoare. Acest acord reprezintă o premieră la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care România devine în acest context primul stat parte a regimului Roam Like At Home, care semnează un tratat internaţional în materie de roaming fără a fi prejudiciat în vreun fel acest regulament al Uniunii Europene’, a adăugat Dan Cărbunaru.
El a menţionat că un alt memorandum care urmează să fie parafat în reuniunea comună a celor două guverne este cel de înţelegere între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România şi Misterul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova în privinţa cercetării, dezvoltării şi inovării, prin care părţile vor putea lansa competiţii de proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare în domenii de interes comun.
‘În al treilea rând: semnarea unui memorandum de înţelegere în domeniul transformării digitale între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, acest document reprezentând cadrul general de colaborare între România şi Republica Moldova pentru a mobiliza resurse tehnice, financiare şi umane în vederea dezvoltării spaţiului digital comun şi al transformării digitale’, a mai precizat Cărbunaru.