AcasăStiri generaleCardinalul Lucian: Învierea este adevărată mântuire a întregii omeniri

Cardinalul Lucian: Învierea este adevărată mântuire a întregii omeniri

Sărbătoarea Învierii este expresia cea mai înaltă şi mai plină de măreţie a acelei iubiri nesfârşite care îmbrăţişează omenirea întreagă şi care învinge răul, afirmă în pastorala sa adresată credincioşilor Cardinalul Lucian, Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

‘Este celebrarea Tainei mântuirii din robia păcatului şi a morţii, este celebrarea glasului Cerului deschis, a iubirii lui Dumnezeu dovedite prin jertfa vieţii Fiului Său, preţul răscumpărării neamului omenesc. (…). Dumnezeu îşi manifestă şi îşi exprimă dragostea, chiar dacă omul continuă să îşi trăiască realitatea vieţii răscolit de păcat. (…). Noi creştinii credem că Învierea este adevărata mântuire a întregii omeniri. Moartea şi iadul au fost distruse, iar păcatele ne-au fost iertate. (…). Înflăcăraţi fiind de acestea, datori suntem şi noi, asemenea femeilor care au alergat cu bucurie mare să vestească ucenicilor că Domnul a înviat, să împărtăşim speranţa şi trăirile noastre tuturor oamenilor’, spune Cardinalul Lucian, care este şi Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma.

Acesta arată că Mântuitorul se află şi în cel flămând şi în cel însetat, în cel întemniţat sau străin, în cel gol sau în cel bolnav.

‘El este viu şi prezent în altarul uman aflat la fiecare colţ de stradă, în altarul uman aflat pe fiecare pat de spital, sau în altarul uman care se luptă pentru salvarea vieţilor. Ne gândim în aceste momente la fraţii noştri greu încercaţi de războiul din Ucraina, dar şi la populaţiile din Turcia şi Siria, grav afectate de cutremurele care au cauzat o adevărată tragedie. Ei sunt fraţii noştri. Lacrimile lor sunt lacrimile noastre. Dumnezeu suferă alături de ei şi de noi’, spune înaltul prelat greco-catolic.

Cardinalul Lucian face referire şi la faptul că deşi sunt atâtea zvonuri şi ştiri false în jurul nostru, a fost şi rămâne important faptul că apostolii, după ce au aflat de la femeile mironosiţe vestea Învierii, au mers la mormânt să vadă cu ochii lor ce s-a întâmplat. ‘Ucenicii nu au verificat vestea învierii lui Isus doar pentru ei, ci şi pentru noi. Certitudinea lor devine şi certitudinea noastră. Bucuria lor devine şi bucuria noastră’, punctează prelatul.

Acesta subliniază că vremurile tulburi pe care le trăim arată că există nevoie de convertire continuă, extinsă de la fiecare credincios la întreaga Biserică, în componenta sa umană şi istorică.

‘Cuvântul Domnului ne întăreşte ori de câte ori înfruntăm nedreptăţi în societate şi ne învaţă să le depăşim aşa cum Isus Însuşi a făcut, mărturisind adevărul cu iubire şi iertare’, spune cardinalul Lucian, care face referire şi la demolarea lăcaşului de cult greco-catolic din Ungheni, ‘o veste tristă, un eveniment nedrept şi de neimaginat într-o societate democratică şi în relaţiile dintre Bisericile surori’.

El aminteşte şi faptul că 2023 este pentru Biserica Greco-Catolică un prilej de sărbătoare, deoarece se celebrează 170 de ani de la ridicarea Episcopiei Române Unite din Transilvania la demnitatea de Mitropolie.

‘Doar prin credinţă vom gusta din semnificaţia Învierii! Credinţa ne luminează, ne susţine şi ne transformă. Fără credinţă suntem singuri, suntem săraci sufleteşte şi nu putem vedea dincolo de mormânt. (…). Aşa cum ducem acasă ‘lumina’, în Sfânta Noapte a Învierii, la fel să ducem, zi de zi, lumina lăuntrică a credinţei noastre acolo unde trăim, unde muncim, unde studiem. Aceasta înseamnă să trăim ca adevăraţi creştini în familia noastră, să ne facem datoria conform principiilor creştine la locul de muncă, la şcoală şi în societate’, mai spune în pastorală capul Bisericii Române Unite cu Roma. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks