Casa La Miţa Biciclista Stabiliment Creativ (LMBSC) se deschide joi, în Strada Biserica Amzei, cu vernisajul expoziţiei ‘Frumuseţea unui Oraş’ de la Pavillon de l’Arsenal din Paris.
Potrivit iniţiatorilor proiectului – Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN), spaţiul reamenajat este menit să contribuie la reclădirea stimei de sine a oraşului, bucureştean cu bucureştean şi comunitate cu comunitate, prin intervenţii pe trei paliere: cultură, ospitalitate şi civism.
‘LMBSC completează foarte bine zona istorică a Amzei, o zonă care s-a reactivat în ultimii ani prin restaurantele din zona de Horeca, care s-a reîntors cumva la viaţă şi a reactivat cartierul, dar cred că lipsesc funcţiunile culturale şi e periculos ca zona Amzei, Calea Victoriei să o ia pe drumul Centrului Istoric, să devină o braserie continuă şi atunci această casă va trebui să găzduiască o braserie ca să poată funcţiona financiar proiectul, dar şi un cinematograf, şi spaţii de expoziţie, şi spaţii de conferinţe’, a declarat Edmond Niculuşcă, preşedintele ARCEN, miercuri, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că primul sezon al Casei La Miţa Biciclista Stabiliment Creativ începe cu expoziţia ‘Frumuseţea unui Oraş’, un eveniment despre estetica urbană, tranziţia ecologică, provocările prin care trec oraşele lumii, despre căutarea identităţii. ‘O căutare timidă a temelor care ar putea să constituie frumuseţea Bucureştiului’, a completat Niculuşcă.
Potrivit acestuia, vitrinele braseriei vor găzdui un manifest realizat de artistul vizual Dan Perjovschi.
‘Dan Perjovschi transformă de fapt un discurs pe care noi l-am avut de zile – ‘Bucureştiul nu are vitrine, Bucureştiul are nevoie de vitrine’ într-un proiect cultural. Mesajele, unele dintre ele foarte curajoase, vorbesc mult despre oraşul nostru, aşadar programarea culturală invită bucureştenii în primul rând la această reflecţie: avem nevoie de vitrine? Bucureştiul are nevoie de asta, iar înfrumuseţarea vitrinelor bucureştene, deşi pare o temă superficială, este de fapt despre calitatea vieţii urbane şi a spaţiului public în Bucureşti’, a explicat preşedintele ARCEN.
El a informat că în spaţiul LMBSC vor fi organizate, săptămână de săptămână, în zilele de joi, o serie de conferinţe, dialoguri care au ca tematică oraşul, viitorul, actualitatea acestuia, calitatea vieţii urbane, dar şi teme filozofice, Horia Roman Patapievici urmând să vorbească despre ce înseamnă să fii un om al oraşului, plecând la Grecia antică, trecând prin Evul Mediu şi ajungând astăzi.
În fiecare sâmbătă şi duminică vor fi vizite ghidate, care vor prezenta istoria casei, a cartierului, precum şi concerte, recitaluri.
Marion Waller, directoarea Pavillion de l’Arsenal, a mărturisit că este emoţionată să vadă la Bucureşti expoziţia care a plecat din capitala Franţei şi este găzduită într-o clădire ‘atât de frumoasă, încât am putea spune că este din Paris’.
‘Instituţia pe care eu o conduc este Centrul de Arhitectură şi Urbanism al Parisului. A fost o instituţie creată în 1989 şi ea vrea să arate toate dezbaterile care se derulează în jurul oraşului, în jurul arhitecturii şi al urbanismului’, a precizat Waller.
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Ştefan Bâlici, a afirmat că este o prioritate absolută ca sectorul construcţiilor să fie reaşezat pe nişte baze care într-adevăr să fie durabile şi în niciun caz nocive faţă de mediul ambiant.
‘Acest lucru se poate face mai ales prin reutilizarea a ceea ce avem. (…) Nu trebuie să mai construim nou decât atunci când nu putem găsi o formulă de a reutiliza ceea ce avem şi aici nu vorbim doar de valorile culturale, ci, în general, de fondul construit, de toată această uriaşă zestre pe care o avem de spaţii, construcţii, amenajări care pot fi transformate, reutilizate pentru a servi nevoilor noastre actuale şi, sigur, patrimoniul construit, patrimoniul imobil este o componentă a acestei zestre despre care vorbeam. Cred că în faţa acestor cerinţe de reorientare, patrimoniul trebuie să fie cel care dă exemplu pentru ca apoi să ne putem îndrepta atenţia şi asupra altor forme de fond construit care poate fi utilizat. De aceea, cazuri ca acesta trebuie să fie perceput şi ca exemplu pentru a ne putea demonstra capacitatea de transformare şi valoarea suplimentară pe care o aduce o transformare inteligentă a unui loc care deja era recunoscut ca valoros’, a declarat Bâlici.
Expoziţia ‘Frumuseţea unui oraş’, care poate fi vizitată până pe 2 iulie, este rezultatul unui proces de cercetare şi consultare publică desfăşurat la iniţiativa Consiliului Municipal al Parisului, timp de doi ani, pentru a explora noţiunea de frumuseţe în arhitectură şi planificare urbană.
Bucureştenii vor putea descoperi expoziţia integrată în diferitele spaţii recent reamenajate ale Casei La Miţa Biciclista, experimentând astfel multiplele posibilităţi pe care aceasta le oferă: spaţii istorice, cu vechile saloane ale Miţei, spaţii intime şi spaţii moderne. Fiecare spaţiu va rezona cu unul dintre conţinuturile expoziţiei: patrimoniu, experiment, geografie intimă.
‘Deşi se concentrează asupra Parisului, expoziţia poate servi ca punct de plecare pentru a pune în perspectivă evoluţia Bucureştiului şi pentru a pune în discuţie forma sa actuală, precum şi statutul locuitorilor săi în ceea ce priveşte calitatea vieţii lor’, potrivit realizatorilor proiectului.
Expoziţia va putea fi văzută într-un interval de două ore ales de vizitator în momentul achiziţionării biletului.
Programul de vizitare este joia în intervalul orar 16,00 – 22,00, vinerea între orele 16,00 – 24,00, sâmbăta şi duminica între orele 12,00 – 22,00.
Preţul biletelor variază în funcţie de categorii şi de evenimente, respectiv: acces general expoziţie – 30 de lei, respectiv 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari; accces conferinţe – 30 de de lei, 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari; ateliere de imaginaţie urbană – 30 de lei, 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari; vizite ghidate – 50 de lei; ExpoParty – 30 de lei.
Joi, în prima zi de expoziţie, preţul biletului va fi de 150 de lei şi include şi accesul la concertul Nicolle Rochelle 5tet care este programat între orele 19,30 – 22,00.