Un conac vechi de peste 150 de ani, ce a aparţinut unei familii nobiliare din satul Nisipeni, judeţul Satu Mare, şi este în paragină de 20 de ani, va fi salvat de la distrugere printr-un proiect cu finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, urmând ca acesta să fie reabilitat complet.
Beres Antal Elek, primarul comunei Lazuri, de care aparţine localitatea Nisipeni, a declarat, pentru AGERPRES, că proiectul de modernizare a câştigat o finanţare de 9,7 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 7,7 milioane, fiind în faza desemnării câştigătorului licitaţiei pentru execuţia lucrărilor.
Conacul nobilului Kovats Miklos a fost construit în anul 1862 după planurile vestitului arhitect al vremii, Ybl Milos. Familia maghiară, foarte respectată în sat, a pierdut tot după 1945, după instaurarea regimului comunist, care le-a confiscat averile şi i-a mutat forţat la oraş.
‘Din câte am înţeles de la foştii primari, înţelegerea a fost că vechiul proprietar nu revendică conacul şi în schimb primeşte înapoi o parte din ce au avut înainte de război. S-a făcut o negociere de fapt, din câte am înţeles. Înainte de Revoluţie era şcoală ajutătoare cu 200 de copii orfani sau semi orfani. E închis de vreo 20 de ani, de când s-a desfiinţat şcoala ajutătoare. E în paragină. Era păcat de el că peste 5-10 ani intra buldoexcavatorul în el, sigur. E păcat de la Dumnezeu. Nisipeniul a rămas fără nicio casă unde să se poată aduna oamenii, e singurul sat fără cămin cultural. Se va face un muzeu ornitologic, vor fi birouri la etaj, va fi deschis permanent, vor fi activităţi culturale. Va fi un centru foarte folositor, mai ales că avem zona pădurea Noroieni, avem zona trei hotare (graniţa dintre România, Ungaria şi Ucraina), la 4-5 km de copac, avem râul Tur’, a precizat Beres Antal Elek.
Pe lângă reabilitarea completă a conacului, edilul doreşte refacerea întregii zone, Biserica Reformată urmând să fie şi ea renovată, după care ar avea loc amenajarea parcului, astfel ca centrul localităţii să capete un cu totul alt aspect. Întreaga zonă centrală este declarată monument istoric de categoria B.
‘Nu va fi un proiect doar pentru Lazuri, ci pentru toată zona Ugocea, a nordului judeţului Satu Mare. Vizavi de acest conac este încă un conac, chiar dacă este pe mâini private, este şi Biserica reformată care are cel puţin 200 de ani şi va fi reabilitată. În spatele bisericii este un parc mare de vreo 2 hectare. Se poate face o zonă verde foarte frumoasă şi foarte mare, chiar şi fără finanţare, din bugetul local. Eu zic că peste 2-3 ani vom vedea acolo o zonă foarte frumoasă, care se va schimba total’, a arătat edilul.
El speră ca după intrarea României în Schengen şi desfiinţarea frontierei cu Ungaria vor veni mulţi vizitatori din ţara vecină, localitatea fiind la doar câţiva kilometri de graniţă.
‘Eu sper că se vor deschide graniţele şi sper că vom intra în Schengen. Acum avem două puncte de trecere a frontierei care aparţin de Lazuri. Când dispar acestea, drumul este deja asfaltat, mai facem o pistă de biciclişti, va fi o atracţie acolo. Am pus destul de mult suflet, deşi acesta nu este un lucru care a lipsit, dar altfel în câţiva ani intra buldoexcavatorul acolo’, a mai spus primarul.
Fiind un monument istoric, reabilitarea clădirii nu va fi un lucru simplu, mai ales că pe pereţi s-au găsit fresce acoperite cu var.
‘Vom face reabilitare totală, de la fundaţie. Am găsit fresce acolo. S-a mâzgălit foarte urât cu var alb de către comunişti. O să salvăm ce putem. Bănuiesc că va încetini reabilitarea’, a adăugat edilul.
După finalizare, conacul urmează să fie introdus în circuitul ‘ruta Curiilor din Transilvania’, alături de alte obiective istorice.