Castelul Dracula din comuna Arefu a fost deschis publicului, vineri, de Ziua Naţională a României, cu poveşti şi fapte istorice despre Vlad Ţepeş, tradiţii, costume din vremea domniei acestuia şi un concert de muzică medievală.
Castelul-muzeu dedicat lui Dracula a fost construit de o familie din Argeş cu tradiţie în turism, din fonduri proprii. Muzeul se află pe Transfăgărăşan, în satul Căpăţâneni-Ungureni din comuna Arefu, judeţul Argeş. Acesta este poziţionat la poalele Cetăţii Poenari, care a fost a doua reşedinţă a lui Vlad Ţepeş.
Turiştii sunt introduşi într-o atmosferă veritabilă din vremea domniei lui Vlad Ţepeş prin decoraţiunile castelului, pereţi din piatră şi cărămidă pictaţi realizaţi de meşteri populari din zonă, dar şi din Bihor şi Harghita, obiecte care reproduc viaţa din acele vremuri, expuse în muzeu, Sala Tronului în care pot fi admiraţi Vlad Ţepeş şi boierii săi, în mărime naturală. Două proiecţii, dintre care una de animaţie concepută special pentru copii, le vor dezvălui vizitatorilor aspecte din viaţa domnitorului Vlad Ţepeş.
Temporar muzeul găzduieşte expoziţia de pictură a maestrului Valentin Tănase şi va găzdui expoziţii itinerante ale unor artişti români.
Pe metereze, vizitatorii pot vedea printr-un telescop Cetatea Poenari şi împrejurimile muntoase ale zonei, un tun cu bile, oşteni în mărime naturală.
La evenimentul de deschidere al muzeului au susţinut concerte Ion Popa şi trupa ‘Peregrinii’ (muzică medievală).
‘Ideea de a construi Castelul Dracula a provenit de la faptul că ne aflăm într-o zonă în care Vlad Ţepeş chiar a stat foarte mult timp, cu adevărat, suntem în apropierea Cetăţii Poenari. De ce Vlad Ţepeş? Pentru că Vlad Ţepeş a fost unul dintre cei mai apreciaţi conducători de oaste din zona noastră. Am încercat să facem acest castel în ideea de a fi şi în această zonă ceva de vizitat, dat fiind că Cetatea Poenari a fost închisă o lungă perioadă de timp şi în acest moment este închisă’, a explicat proprietara muzeului, Cristina Stanciu.
Ea a adăugat că numele ‘Dracula’ atrage turiştii români, dar, mai ales, pe cei străini.
‘Ne străduim să oferim vizitatorilor o experienţă unică în muzeu, vizita aici să fie ca o lecţie de istorie despre domnitorul român, despre legenda Dracula. A fost o investiţie consistentă nu numai în bani, ci şi în efort, să găsim meşteri care să reproducă întocmai un castel, să găsim materiale potrivite, să respectăm restricţiile pandemiei, pentru că şantierul a fost deschis înainte de februarie 2020. Ne-am oprit din a ţine evidenţele pe la 500 – 600.000 de euro, pentru că am realizat că nu sumele sunt importante, ci dorinţa noastră de a oferi turiştilor o modalitate plăcută de a petrece timp când ajung în zonă’, a precizat Cristina Stanciu.
Intrarea la Castelul Dracula costă 30 de lei de persoană. Familia Stanciu, proprietara muzeului, deţine şi complexul turistic ‘Dracula’, deschis în urmă cu 26 de ani, cu o capacitate mare de cazare, teren de sport, un centru Spa cu piscină, jacuzzi, salină, saună. La circa 6 km de complex se află barajul şi lacul Vidraru, traseul turistic ‘Valea lui Stan’ şi statuia lui Prometeu.