Unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţul Mureş, Castelul Rhedey din oraşul Sângeorgiu de Pădure, a fost închis pe perioadă nedeterminată din cauza unei defecţiuni la sistemul de încălzire, iar autorităţile locale caută o soluţie pentru remedierea problemei.
‘Castelul Rhédey este închis pe o perioadă nedeterminată! Vă mulţumim pentru înţelegere’, se arată pe site-ul obiectivului turistic.
Ghidul Castelului Rhedey, Gaspar Peter, a declarat joi, pentru AGERPRES, că defecţiunea la sistemul de încălzire a survenit în luna decembrie şi că redeschiderea obiectivului pentru vizitare depinde fie de repararea instalaţiei termice, fie de încălzirea vremii.
‘Defectarea sistemului de încălzire a avut loc în luna decembrie, după care am mai făcut câteva ghidaje şi am decis să ne oprim, întrucât este foarte rece, atât pentru noi, cei care lucrăm acolo, cât şi pentru turişti. Estimăm că vom relua activitatea după data de 31 ianuarie, dar nu depinde de noi’, a afirmat Gaspar Peter.
Reprezentanţii Primăriei Sângeorgiu de Pădure au precizat că se lucrează la identificarea unei surse de finanţare pentru repararea sau înlocuirea instalaţiei de încălzire a castelului.
Castelul Rhedey a căpătat forma de azi în 1809, fiind o construcţie ridicată pe fundaţia unui vechi castel, din 1663, dovada vechii construcţii fiind o parte din zidurile groase ale pivniţei care se păstrează.
Obiectivul a fost complet restaurat şi inaugurat în anul 2019, fiind redat circuitului turistic după ce s-a reuşit amenajarea unei expoziţii unice la acea dată în România, denumită ‘Mysteria Residentiae Rhédey’, cu ajutorul tehnologiei moderne, dedicată veţii contesei Claudia Rhedey, strămoaşa Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii.
Vizitatorii castelului pot descoperi în acest castel-muzeu istoria vieţii frumoasei aristocrate Claudia Rhedey, care a trăit o impresionantă poveste de dragoste alături de soţul ei, dar şi detalii despre sacrificiul suprem pe care l-a făcut pentru a-l vizita.
Claudia Rhedey a murit la vârsta de 29 de ani, în urma unui accident petrecut în localitatea Pettau, în Slovenia de astăzi, în timpul unei călătorii întreprinse cu scopul de a-şi vizita soţul, pe Alexandru Paul, principele de Wurttemberg, aflat în acel moment la Gratz. Ea era însărcinată în acel moment cu al patrulea copil al lor.
Din muzeul amenajat în castelul din Sângeorgiu de Pădure aflăm că trăsura în care se afla Claudia şi cei trei copii – Claudine Henriette, Franz Alexander şi Amalie Josephine – s-a răsturnat şi, în ciuda traumelor suferite, ea şi-a continuat drumul călare, lucru ce i-a fost fatal. Durerea lui Alexandru a fost atât de mare încât acesta i-a păstrat inima într-o sticluţă pe care o ţinea cu el şi a condus singur caii care însoţeau cortegiul funerar până la Sângeorgiu de Pădure.
Claudia de Rhedey, stră-stră-străbunica Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, era strănepoată, la a 10-a generaţie, a lui Vlad al IV-lea ‘Călugărul’, fratele vitreg al lui Vlad Ţepeş.
Cercetările pentru deschiderea expoziţiei de la Sângeorgiu de Pădure au fost efectuate de specialiştii Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântul Gheorghe, iar datorită cercetărilor efectuate de Feher Janos s-a putut începe expoziţia pe date istorice, documentate.
Întrucât castelul a funcţionat ca şcoală şi nu mai exista mobilier, ci doar nişte legende, s-a reuşit achiziţionarea de obiecte specifice epocii şi s-a realizat o expoziţie mai aparte, fiind redată fidel atmosfera aristocraţiei de altădată.
În Muzeul Rhedey a fost expusă şi o copie a jurnalului Claudiei Rhédey, un document olograf de 420 de pagini, aflat într-un muzeu din Germania, care conţine date detaliate despre viaţa contesei.
În total, castelul are 13 săli, care împrejmuiesc un hol în formă de U, prevăzut cu o scară de lemn ornamentată.
Proprietatea Rhédey a fost vândută în 1885 latifundiarului Schuller Rudolf, în 1935 a fost cumpărată de către statul român, pentru scopuri administrative, apoi castelul a fost naţionalizat în 1948, aici funcţionând administraţia raionului din Sângeorgiu de Pădure, iar apoi o şcoală.
Localnicii susţin că între Castelul Rhedey şi Biserica Reformată, situată vizavi, exista o pasarelă în urmă cu aproximativ 700 de ani, dar cert este că în cripta de sub podelele acesteia sunt îngropaţi mai mulţi membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey.
Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, moartă în 1841, a fost complet zidită în anul 1614 din cauza ciumei şi redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă – respectându-i-se astfel ultima dorinţă. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.
Claudia este îngropată acolo alături de doi fraţi de-ai ei, decedaţi prematur, este înmormântată faţă în faţă cu amvonul bisericii, trupul ei fiind identificat după un colier pe care îl primise de la naşii ei de botez.
Deasupra mormântului ascuns sub podeaua bisericii tronează două plăci comemorative din marmură neagră: prima placă a fost donată bisericii în 1905, de către Mary Victoria, prinţesă de Wales, iar cea de-a doua tot de ea, dar în 1935, când era deja Regină a Angliei.
Prin căsătorie, Claudia Rhedey a primit titlul de contesă de Teck şi l-a primit şi pe cel de contesă de Hohenheim. Claudia Rhedey este strămoş al Casei regale Windsor, adică Hanovra – casa britanică schimbându-şi, în anul 1914, numele din Hanovra în Windsor, atunci când Anglia a intrat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei.
Strămoaşa Familiei regale a Marii Britanii s-a născut în 1812, la Sângeorgiu de Pădure, iar fiul ei, Francisc Wurttemberg (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck), s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide.
Nepoata Claudiei Rhedey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, nepotul Reginei Victoria a Marii Britanii şi bunicul Elisabetei a II-a, care, în 1910, a ajuns regele Angliei. Fiul lor, cunoscut sub numele de George al VI-lea, prinţul moştenitor, s-a căsătorit cu o prinţesă din Grecia, Marina (Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon care a trăit între anii 1900 şi 2002), cu care a avut o fiică, Elisabeta a II-a, fosta regină a Marii Britanii.
Chiar în interiorul muzeului de la Sângeorgiu de Pădure, pe un monitor este prezentat mesajul Regelui Charles al III-lea: ‘Am îndrăgit foarte mult această ţară minunată, pentru moştenirea culturală, pentru tradiţiile şi culturile diverse. Nutresc în mod special legăturile mele familiale cu România, prin Regina Maria, bineînţeles, dar şi prin contesa Claudia Rhedey, stră-stră-străbunica mea’.