AcasăStiri generaleCătălin Toma (preşedinte CJ Vrancea): Am demarat procedurile pentru anularea taxei pe...

Cătălin Toma (preşedinte CJ Vrancea): Am demarat procedurile pentru anularea taxei pe apa pluvială

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Cătălin Toma, a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia a demarat procedurile pentru anularea taxei pe apa pluvială pentru consumatorii casnici.

‘De când am preluat mandatul de preşedinte al CJ am avut numeroase sesizări, audienţe, plângeri privind taxarea ilegală, cum spun cetăţenii, privind taxa pluvială facturată de Compania de Utilităţi Publice (CUP). Am făcut apel la experienţa juriştilor (…) care au găsit formula în aşa fel încât vă pot spune că, începând de astăzi (marţi – n.red.), am demarat toate procedurile necesare pentru a anula această taxă pe apa pluvială. Asta înseamnă că în scurt timp (…) vom anunţa exact ziua de când CUP va elimina taxa de pe facturile cetăţenilor care suportă această facturare inechitabilă’, a spus Cătălin Toma.

Preşedintele CJ Vrancea a susţinut că nu există o cuantificare exactă a volumului de apă facturat cetăţenilor, iar anularea acestei taxe nu va avea un impact semnificativ pentru CUP.

‘La momentul acesta nu există o cuantificare perfectă a ceea ce înseamnă volumul de apă. Având în vedere, iată, cum a plouat acum enorm în unele zone, gândindu-mă şi la situaţia care urmează, pentru că foarte multe sisteme de canalizare vor intra în funcţiune şi vor genera neplăceri consumatorilor casnici, prin faptul că se va factura această apă pluvială, ne-am gândit să luăm această decizie şi astăzi am decis să mergem pe procedura de anulare a acestei taxe pe apă pluvială. Nu am făcut o chestie heirupistă, am discutat la modul serios şi profesionist cu cei de la CUP şi am observat că această taxă are un impact bugetar nesemnificativ pentru exerciţiul lor financiar şi cred că interesul cetăţeanului este mai presus de orice’, a precizat Toma.

Taxa pentru apa pluvială reprezintă 80% din consumul efectiv înregistrat lunar cu apometrul apei care ajunge de la consumatorul casnic în reţeaua de canalizare şi epurare a apelor uzate, dar şi apa pluvială rezultată în urma ploilor şi a topirii zăpezii.

Taxa este plătită în acest moment de consumatorii casnici în sistem pauşal, prin înmulţirea cantităţilor specifice normale cu suprafaţa totală a incintelor construite, dar şi în funcţie de cantităţile de precipitaţii lunare transmise de ANM. Această metodă de calcul îi avantajează pe consumatorii care stau la bloc şi îi dezavantajează pe cei ce locuiesc la case, care ajung să plătească şi de patru cinci ori mai mult pentru apa pluvială decât pentru apa potabilă consumată. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks