Cazanciuc: La 1 iunie se împlineşte un an de când Anastasia a fost ucisă în faţa casei de un ‘şofer’ fără permis

0
41

Senatorul Robert Cazanciuc, iniţiatorul unui proiect legislativ care înăspreşte pedepsele pentru cei care conduc drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis şi provoacă accidente mortale, a reamintit, miercuri, că pe 1 iunie se împlineşte un an de când Anastasia, o fetiţă în vârstă de patru ani, a fost accidentată mortal de un autoturism condus de un bărbat care nu avea permis.

‘La 1 iunie, se împlineşte 1 an de când Anastasia, un copil de 4 ani a fost ucis în faţa casei de un ‘şofer’ fără permis. Astăzi am depus la Camera Deputaţilor, forul decizional, un amendament care să consfinţească o dată în plus că nici o persoană care se va urca la volanul unui autoturism fără să aibă permis de conducere, sub influenţa alcoolului sau a drogurilor şi va produce accidente în urma cărora vor fi ucişi oameni, nu scapă de închisoare, pedeapsa potrivită pentru cei care nu respectă valoarea supremă pe care dorim să o protejăm: viaţa’, a scris Cazanciuc, pe Facebook.

El reaminteşte că România ocupă în continuare primul loc la accidentele rutiere mortale în Europa, de două ori mai multe decât media la nivel continental. În plus, potrivit datelor statistice, anul trecut a crescut riscul pentru toate tipurile de accidente rutiere cu victime.

‘Tragedia fetiţei, pe lângă alte drame pe care le-am observat consternat de-a lungul timpului, mi-a motivat decizia fermă de a relua iniţiativa legislativă prin care îmi doresc să previn cât mai multe accidente rutiere, şi nu doar să scad statistica ţării, ci să să scad efectiv numărul dramelor din familiile unor oameni nevinovaţi. (…) Sper ca legea, în forma amendată, să fie votată cât mai repede şi să ajungă pe masa Preşedintelui României pentru promulgare pentru a opri acest carnagiu în care mor oameni nevinovaţi pe şosele, îngroşând hârtiile statisticilor şi lăsând în urmă lacrimi de durere’, se mai arată în mesaj.

Senatul a adoptat pe 6 februarie, în unanimitate, propunerea legislativă pentru completarea Codului penal care prevede ca şoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident rutier mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea cu executare.

Iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi însuşită de un grup de parlamentari PNL şi PSD, propunerea legislativă a fost reintrodusă în circuitul parlamentar în noiembrie 2022, după ce în 2019 a fost respinsă de Parlament.

El a precizat că dedică această iniţiativă legislativă memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate.

Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Sursa: AGERPRESS