Senatorul PSD Robert Cazanciuc consideră că instituirea Zilei Holocaustului prin HG 672/2004 reprezintă o formă de recunoaştere a greşelilor trecutului, iar studierea în şcoli a Istoriei Evreilor evidenţiază dorinţa de a educa generaţiile viitoare pentru ca atrocităţile să rămână doar în cărţile de istorie.
El a evidenţiat, într-un mesaj pe Facebook, că lectura unor pagini în care este descrisă ura revărsată asupra evreilor în perioada Holocaustului ‘îţi lasă libertatea de a-ţi folosi propriile tale experienţe de viaţă pentru a înţelege ce a fost în sufletele oamenilor daţi afară din case şi serviciu, lăsaţi pe drumuri muritori de foame, agresaţi permanent’.
Cazanciuc mărturiseşte că, ‘văzând în aceste zile de octombrie 2023 imaginile tragediei din Israel, când sute de oameni obişnuiţi care îşi vedeau de vieţile lor în zi de sărbătoare au fost masacraţi fără milă de o armată a terorii’, a recitit un pasaj din volumul ‘Singur – Viaţa lui Mihail Sebastian’ de Tatiana Niculescu, care descrie derularea unor fapte din România, din vara şi toamna anului 1941.
‘Cartea aceasta conţine doar o foarte mică parte din mărturiile, dovezile atrocităţilor comise de autorităţile româneşti şi care au dus la uciderea a aproximativ 280.000 – 380.000 de evrei. Instituirea zilei de 9 octombrie, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 din 5 mai 2004, drept Ziua Holocaustului din România reprezintă o formă de recunoaştere a greşelilor trecutului, iar studierea în şcoli a acestei istorii arată determinarea noastră de a educa generaţiile viitoare astfel încât asemenea atrocităţi să nu mai poată fi posibile, să rămână doar în cărţile de istorie’, a scris Cazanciuc, luni, pe Facebook.