AcasăStiri generaleCCR: Legea prin care este înfiinţată Agenţia de Monitorizare a Întreprinderilor Publice...

CCR: Legea prin care este înfiinţată Agenţia de Monitorizare a Întreprinderilor Publice – constituţională

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea USR şi Forţa Dreptei asupra legii prin care este înfiinţată Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi deputaţi neafiliaţi şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice este constituţională, în ansamblul său, în raport cu criticile de neconstituţionalitate formulate.

‘În esenţă, Curtea a constatat că legea supusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu respectarea principiului bicameralismului, consacrat de art.61 alin.(2) şi art.75 alin.(1) din Constituţie, neexistând diferenţe majore de conţinut şi o configuraţie semnificativ diferită între cele două forme adoptate de cele două Camere ale Parlamentului. De asemenea, dispoziţiile legale criticate punctual nu conţin deficienţe de redactare incompatibile cu principiul calităţii legii şi al securităţii juridice, stabilite de art.1 alin.(3) şi (5) din Legea fundamentală şi nici nu instituie discriminări sau privilegii contrare art.16 din aceasta.’. se precizează în comunicat.

USR, alături de Forţa Dreptei, anunţa că a atacat la Curtea Constituţională legea privind guvernanţa corporativă, adoptată de Parlament, ‘prin care este întărită căpuşarea companiilor de stat şi e înfiinţată o super-agenţie prin care Marcel Ciolacu să controleze, când preia funcţia de premier, întreprinderile publice’.

În sesizarea depusă la CCR, USR invocă încălcarea principiilor bicameralismului şi egalităţii în faţa legii, precum şi pe cel al securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor.

În ceea ce priveşte principiul bicameralismului, încălcarea rezultă din cele peste 700 de amendamente adoptate la Camera Deputaţilor fără să fi fost discutate şi la Senat, astfel că forma adoptată de Camera Deputaţilor poate fi considerată o cu totul altă lege decât cea adoptată de Senat, menţionează formaţiunea, care adaugă că legea conţine prevederi de natură să genereze discriminări.

Potrivit USR, este vorba de noua ‘super-agenţie’, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, pe care o va coordona premierul, al cărei personal va fi plătit cu 50% în plus faţă de celelalte funcţii publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului. ‘Or, este evident că e vorba de un privilegiu nejustificat acordat angajaţilor viitoarei agenţii, ceea ce contravine principiului egalităţii în faţa legii, consacrat de Constituţie’, spune USR.

USR arată că a votat împotriva legii privind guvernanţa corporativă, acuzând grave încălcări ale Regulamentului Camerei în cadrul procedurii parlamentare şi arătând că prevederile impuse de PSD – PNL – UDMR nu doar că nu vor îmbunătăţi activitatea companiilor de stat, ci vor întări ‘căpuşarea’ lor şi vor crea noi ‘sinecuri’ pentru activul de partid.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks