AcasăStiri generaleCCR: Sintagma din lege prin care procurorii numiţi în DNA pot fi...

CCR: Sintagma din lege prin care procurorii numiţi în DNA pot fi revocaţi – neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat, marţi, că este neconstituţională o sintagmă din lege care se referă la situaţia prin care procurorii numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot fi revocaţi.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, marţi, judecătorii constituţionali, cu majoritate de voturi, au admis excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că sintagma ‘în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei’, din cuprinsul dispoziţiilor art.87 alin.(8) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, este neconstituţională.

Art.87 alin.(8) din Legea 304/2004 are următoarea redactare: ‘(8) Procurorii numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot fi revocaţi prin ordin al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu avizul secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare prevăzute la art.100 lit. b)-e) din Legea 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare’.

‘În esenţă, Curtea a constatat că soluţia legislativă care nu precizează criteriile, condiţiile şi procedura revocării în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei de procuror DNA încalcă dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(5) din Constituţie referitoare la calitatea legii, ale art.21 privind dreptul la un proces echitabil şi ale art.24 privind dreptul la apărare’, arată instanţa constituţională.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks